Obserwuj w Google News

Jest bardzo smaczny i pięknie wygląda. Teraz sernik Oreo zrobisz samodzielnie w domu!

2 min. czytania
09.03.2020 13:47
Zareaguj Reakcja

Lubicie ciasteczka Oreo? W takim razie ten deser jest specjalnie dla was. Zobaczcie, jak zrobić w domu sernik Oreo i dlaczego warto zaserwować go swoim gościom. Na pewno będą zachwyceni!

Sernik Oreo
fot. Shutterstock

Sernik Oreo to pyszny i efektownie wyglądający deser. Jeżeli lubicie ciasteczka Oreo, na pewno wam zaskakuje. Sernik Oreo nie tylko robiony jest przy użyciu ciasteczek Oreo, ale też wygląda jak duże ciastko Oreo. Łatwo się go przygotowuje i nie wymaga zbyt wielu składników.

Jak zrobić sernik Oreo w domu i z jakiego przepisu skorzystać, aby na pewno nam ono wyszło?

Redakcja poleca

Sernik Oreo - jak wygląda

Sernik Oreo zyskał swoją popularność m.in. dlatego, że tak popularne stały się ciasteczka Oreo. Te kultowe kakaowe ciasteczka przełożone białą masą mają wielu sympatyków. A sernik ten wygląda i smakuje niemal tak samo jak one.

Sernik Oreo jest łatwy do przygotowania - nawet jeżeli pod ręką nie mamy ciasteczek Oreo. Jak zrobić to ładnie wyglądające biało-czarne ciasto?

Sernik Oreo - składniki i przepis

Jak przygotować pyszny sernik Oreo? Zacznijmy od potrzebnych nam składników.

Składniki na spód ciasta:

  • 150 g ciasteczek Oreo - lub innych kakaowych - potrzebujemy tylko tej kruchej części, nadzienie usuwamy
  • 50 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:

  • 800 g serka typu philadelphia albo tyle samo twarogu (półtłustego lub tłustego) dwukrotnie zmielonego
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150 dag ciasteczek Oreo - połamanych na małe części

Składniki na krem:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Zacznijmy od przygotowania spodu sernika Oreo. Bierzemy ciasteczka Oreo (lub jakiekolwiek inne), wrzucamy je do malaksera i razem z maksem miksujemy tak, żeby powstał nam spód o konsystencji mokrego piasku. Następnie tak przygotowaną masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Układamy ją na spodzie i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Teraz zabieramy się za masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wrzucamy do miski wszystkie składniki prócz ciasteczek Oreo. Całość miksujemy, ale tylko tyle, żeby się ze sobą połączyły. Następnie taką masę wykładamy na schłodzony spód. Później układamy na niej pokruszone ciasteczka - część wbijamy też w masę. Pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 150 stopni.Wyjmuje do wystudzenia, a później wkładamy do lodówki na 12 godzin. 

Po schłodzeniu ciasta wykładamy na niego przygotowany wcześniej krem - wystarczy ubić śmietankę kremówkę z serkiem mascarpone (pod koniec ubijania dodajemy jeszcze cukier puder). Ciasto smarujemy cienką warstwą kremu. Możemy też zrobić na wierzchu efektowne rozetki, jeśli tylko mamy odpowiedni sprzęt do wyciśnięcia ich. Możemy też poprzetykać rozetki ciasteczkami Oreo.

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?    

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!