Smaczny sernik na zimno z galaretką. Twoi bliscy go pokochają
Sernik na zimno z galaretką to tradycyjny deser, który najczęściej występuje w wersji z owocami. Istnieje wiele wariacji na temat tego smakołyku. Poniżej przedstawiamy sprawdzone przepisy na sernik na zimno z galaretką na spodzie klasycznym i spodzie kakaowym. To, jakie dobierzecie do niego owoce, zależy tylko od was!

Sernik na zimno z galaretką to tradycyjny deser, który sprawdzi się głównie ciepłą wiosną i latem. Ale nie oznacza to, że nie można zrobić go także w pozostałych miesiącach roku. Jest orzeźwiający, ma przyjemną konsystencję i co ważne - może go urozmaicić ulubionymi owocami. Jeśli tylko jesteście fanami owoców.
Sernik na zimno z galaretką w podstawowej wersji robionych jest na spodzie z herbatników albo maślanych kruchych ciasteczek. Można go jednak zrobić również na spodzie kakaowym - wówczas będzie miał dużo bardziej wyrazisty smak. Poniżej podajemy przepisy na obie te wersje sernika na zimno z galaretką.
Sernik na zimno z galaretką - przepis tradycyjny
Jak przygotować sernik na zimno z galaretką?
Składniki:
- 120 g biszkoptów - mogą być okrągłe lub podłużne
- 800 g twarogu na sernik - drobno zmielonego
- 80 g cukru pudru
- 2 opakowania ulubionej galaretki - malinowej, truskawkowej, agrestowej
- 200 g śmietanki kremówki
- 500 g ulubionych owoców
- 1 opakowanie galaretki, która kolorem będzie pasowała do owoców wykładanych na wierzch - jeśli zdecydujemy się na truskawki, dobrze wziąć galaretkę truskawkową
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy galaretki, które rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia.Następnie przygotowujemy sobie spód ciasta - wykładamy tortownicę papierem do pieczenia, a na nim układamy biszkopty. Docinamy ciastka tak, aby pasowały idealnie do tortownicy.
Twaróg miksujemy na gładką masę z cukrem pudrem. Pod koniec miksowania zaczynamy wlewać tężejącą galaretkę. Śmietankę ubijamy na sztywno, a później dodajemy delikatnie do masy serowej. Masę przekładam na spód ciasta w tortownicy i całość wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
W tym czasie przygotowujemy galaretkę, która znajdzie się na górze sernika na zimno. Robimy ją wg zaleceń producenta, ale z tą różnicą, że rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody. Zostawiamy aż ostygnie.
Wybrane przez nas owoce układamy na stężałej i schłodzonej masie serowej. Następnie zalewamy je galaretką. Sernik na zimno z galaretką wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej jednak smakuje, kiedy schładza się całą noc.
Sernik na zimno z galaretką na kakaowym spodzie
Sernik na zimno z galaretką możemy przygotować też na kakaowym spodzie. Robimy go tak, jak w przepisie podanym wyżej, ale zamiast okrągłych bądź podłużnych biszkoptów używamy ciastek kakaowych. Mogą to być ciasteczka Oreo (bez nadzienia). Możemy poukładać okrągłe ciasteczka kakaowe na spodzie tortownicy, ale możemy też wrzucić je do malaksera i zmiksować z 50 g masła w temperaturze pokojowej. Taką mieszankę o konsystencji piasku wykładamy wówczas na tortownicę, a resztę sernika robimy tak, jak zwykle.
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!