Sekret doświadczonych kucharek. Rosół wychodzi jak u babci
Rosół to ulubiona potrawa wielu Polaków. To tradycyjne danie często gości na stołach w niedziele, jest też niemal obowiązkowym punktem rodzinnych imprez takich jak: wesela, komunie, chrzciny, jubileusze. Mimo że to bardzo popularny posiłek, nie wszyscy wiedzą, jak go przygotować. Co dodać, by bulion miał głęboki smak i był niezwykle aromatyczny? Odpowiadamy!

Jak przygotować idealny rosół? Przepis na tę tradycyjną potrawę w wielu rodzinach przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Pyszny, aromatyczny i wyrazisty bulion jest kluczem do sukcesu. Aby go uzyskać, musimy połączyć podczas gotowania konkretne składniki. Jakie? Przedstawiamy recepturę na rosół, który zadowoli nawet najbardziej wymagające i wybredne podniebienia.
Jak przygotować rosół? Tajemniczy składnik wzmacnia smak
Jeśli chcemy przygotować pyszny, pachnący rosół, musimy zwrócić szczególną uwagę na składniki. Warto wybierać jedynie produkty wysokiej jakości. Dzięki temu będziemy mieć absolutną pewność, że smak bulionu po ugotowaniu będzie wyrazisty.
Podstawą aromatycznego wywaru jest oczywiście świeże mięso. Im więcej go dodamy, tym rosół będzie bardziej tłusty. Większość osób gotuje bulion jedynie na mięsie z kurczaka. Rosół z kury to oczywiście dobre i smaczne rozwiązanie, jeśli jednak chcemy wzbogacić smak potrawy, możemy dodać do garnka także mięso indyka lub kaczki.
Warzywa również odpowiadają za smak rosołu. Powinniśmy więc wybierać je rozważnie i uważnie. O jakich warzywach nie powinniśmy zapominać, gotując bulion? Idealnie sprawdzą się: marchewka, pietruszka, seler, por, cebula. Wiele osób wybiera tylko te produkty. Tymczasem warto pamiętać o jeszcze jednym składniku.
Do rosołu powinniśmy dodać jeszcze włoską kapustę. Wzbogaca smak i sprawia, że danie nabiera pięknego, złocistego koloru. Wystarczy, że do gotującego się wywaru wrzucimy kilka liści. Potrawa staje się o wiele bardziej aromatyczna!
Zobacz również: Ten składnik psuje smak rosołu. Magda Gessler ostrzega
Ile gotować rosół? Dzięki tej zasadzie wywar zawsze będzie aromatyczny
Wiele osób zastanawia się też, jak długo rosół powinien gotować się przed podaniem. Na to pytanie nie ma jednak jednoznacznej odpowiedzi. Jeśli chcemy, aby bulion był aromatyczny i przejrzysty musimy trzymać go na ogniu przynajmniej przez godzinę. Niektórzy kucharze uważają jednak, że to zdecydowanie za krótko. Radzą, by gotować wywar około trzech godzin.
Warto pamiętać, że rosół powinniśmy gotować zawsze na małym ogniu. Bulion nie może wrzeć. Powinien natomiast przez cały czas przyjemnie "perkotać".
RadioZET.pl