Obserwuj w Google News

Wiosenna sałatka ze szparagami. Przepis na pyszne i zdrowe danie

2 min. czytania
05.05.2020 12:53
Zareaguj Reakcja

Sezon na szparagi to moment w ciągu roku, na który wiele z nas czeka z niecierpliwością. Ze szparagów można przygotować wiele pysznych dań. Poznajcie nasz przepis na zdrową sałatkę ze szparagami, który wyczarujecie w około pół godziny.

Wiosenna sałatka ze szparagami. Przepis na pyszne i zdrowe danie
fot. Shutterstock

Sałatka ze szparagami z naszego przepisu składa się z naturalnych produktów, dzięki którym dostarczysz swojemu organizmowi potrzebnych witamin. Gdy już zgromadzisz wszystkie produkty, przygotowanie jej zajmie ci niewiele czasu. Sałatka ze szparagami doskonale sprawdzi się jako danie na kolację lub lekki obiad. Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami.

Poznaj też przepisy na  warzywa z grillazupę krem z białych warzyw oraz  zapiekankę z cukinii.

Redakcja poleca

Sałatka ze szparagami - składniki

Sałatka ze szparagami to jedno z ulubionych dań osób na diecie wegetariańskiej i tych, które chcą schudnąć. Jest zdrowa, pożywna i niskokaloryczna. Aby ją przygotować, potrzebne ci będą następujące składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 250 ml wody lub bulionu
  • 6 zielonych szparagów
  • pomidor malinowy
  • 1 dojrzałe awokado
  • 6 rzodkiewek
  • 1 średniej wielkości cebula cukrowa
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 ząbka czosnku

Zobacz także:  Lasagne nie musi być tradycyjna! Możesz ją przyrządzić również ze szpinakiem. 2 proste przepisy na lasagne ze szpinakiem

Sałatka ze szparagami - sposób przygotowania

Na początku praż kaszę w garnku przez 5-7 minut. Następnie wlej do niej wodę dodaj sól, pieprz, po jednej łyżeczce oliwy oraz soku z cytryny.

Przykryj garnek pokrywką i poczekaj aż całość się zagotuje. Gdy kasza napęcznieje odłam końce szparagów, a opłukane łodygi pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka. Później dodaj pokrojony w kostkę ser pleśniowy.

Sparz pomidora, pokrój go w kostkę. Następnie obierz awokado, pokrój na drobne kawałki i skrop sokiem z cytryny. Pomidora i awokado wrzuć do miski, a następnie dodaj pokrojoną rzodkiewkę, cebulę i szczypiorek, posiekaną papryczkę chilli. Dodaj resztę oliwy, odrobinę soli i pieprzu dla uzyskania wyrazistszego smaku.

Na koniec możesz dodać kolendrę i miętę. Gotowe!

Lubicie ziemniaki? To koniecznie weźcie udział w naszym quizie o tym pysznym warzywie! Prawdziwi miłośnicy ziemniaków nie powinni mieć problemu z tymi pytaniami.

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów