Obserwuj w Google News

Sałatka z tuńczykiem na 3 różne sposoby! Który przepis tobie spodoba się najbardziej?

3 min. czytania
Aktualizacja 08.11.2019
24.06.2019 13:41
Zareaguj Reakcja

Tuńczyk jest jedną z najchętniej wybieranych przez nas ryb. I bardzo dobrze, bo jest niezwykle zdrowy! Sałatka z tuńczyka natomiast jest do tego także pyszna!

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem, cebulą, kukurydzą i oliwkami
fot. Shutterstock

Tuńczyk to ryba, z której można zrobić naprawdę wiele rzeczy. A do tego jest bardzo zdrowa! Tuńczyk ma wiele właściwości zdrowotnych i doskonale sprawdza się na różnego rodzaju dietach. Zwłaszcza z dodatkiem nisko kalorycznych składników. Sałatka z tuńczykiem sprawdzi się zatem idealnie na przekąskę, imprezę, kolację, a nawet obiad! W zależności oczywiście od tego, z czego ją zrobimy. Podpowiadamy 3 sposoby na pyszną sałatkę z tuńczykiem.

Zobacz także: Sałatka gyros to podstawa każdej imprezy! Sprawdź przepis na warstwową sałatkę gyros

Tuńczyk – właściwości

Tuńczyk jest w czołówce kupowanych przez nas ryb. I bardzo dobrze! Jest bowiem również w czołówce najzdrowszych ryb. Ma wiele właściwości odżywczych, a do tego jest nisko kaloryczny. Dlaczego przede wszystkim warto włączyć go do swojej diety?

  • Jest bogatym źródłem białka.
  • Ma mało kalorii – w 100 g zaledwie 108 kcal.
  • Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega -3.
  • Ma dużo witaminy D, w związku z czym wzmacnia kości, odporność i pozytywnie wpływa na wygląd naszej skóry, a także chroni ją przed słońcem.
  • Ma dużo witaminy B, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Jest bogaty w selen, magnez, fosfor i potas.
  • Zapobiega chorobom serca.
  • Obniża cholesterol.

Zobacz także: Sałatka z tofu zaspokoi twój apetyt. Sprawdź, jak ją przygotować!

Sałatka z tuńczykiem – 3 proste przepisy

Sałatka z tuńczykiem z reguły jest bardzo prosta do przygotowania. Możemy sięgnąć po różnego rodzaju tuńczyka, pamiętajcie jednak, że świeży filet będzie miał najwięcej wartości odżywczych. Podpowiadam 3 przepisy na różne sałatki z tuńczykiem. Wypróbuj każdą z nich!

Redakcja poleca

Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą

Najprostsza w przygotowaniu, z nieskomplikowanych składników – idealna na lunch, przekąskę, imprezę oraz kolację. Samo zdrowie!

Składniki:

  • Tuńczyk w sosie własnym
  • ½ kukurydzy z puszki
  • 4 ogórki kiszone
  • Natka pietruszki
  • 2 łyżki majonezu (polecam w wersji light)

Sposób przygotowania:

Tuńczyka odcedzamy i rozdrabniamy widelcem. Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do tuńczyka. Ogórki kroimy w drobną kostkę i również dodajemy. Do tego wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy z majonezem. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Zobacz także: Włochy na talerzu, czyli 3 sposoby na caprese

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Tuńczyk i jajko idą w parze i wiemy to nie od dziś. Ta sałatka zatem to doskonałe połączenie smaków!

Składniki:

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do tuńczyka, którego wcześniej odcedzamy i rozdrabniamy nieco widelcem. Ogórki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do składników. Dodajemy majonez i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na końcu wsypujemy posiekany szczypiorek – można dodać cały i wymieszać lub po prostu posypać odrobinę do dekoracji.

Sałatka z tuńczykiem i brokułem

Jak sałatka to w naszym zestawieniu musi się znaleźć również coś z sałatą oczywiście! Połączenie tuńczyka z brokułem i czosnkiem jest przepyszne!

Składniki:

  • Mix sałat
  • ½ brokułu
  • Tuńczyk w sosie własnym
  • 3 ząbki czosnku
  • Jogurt grecki

Sposób przygotowania:

Brokuł gotujemy na pół twardo. Odcedzamy go i dodajemy do sałaty. Tuńczyka odcedzamy i również dodajemy do warzyw. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Całość polewamy jogurtem i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zobacz także: 4 przepisy na sałatkę śledziową. Poznaj proste przepisy

 

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!