Sałatka z tuńczykiem na 3 różne sposoby! Który przepis tobie spodoba się najbardziej?
Tuńczyk jest jedną z najchętniej wybieranych przez nas ryb. I bardzo dobrze, bo jest niezwykle zdrowy! Sałatka z tuńczyka natomiast jest do tego także pyszna!

Tuńczyk to ryba, z której można zrobić naprawdę wiele rzeczy. A do tego jest bardzo zdrowa! Tuńczyk ma wiele właściwości zdrowotnych i doskonale sprawdza się na różnego rodzaju dietach. Zwłaszcza z dodatkiem nisko kalorycznych składników. Sałatka z tuńczykiem sprawdzi się zatem idealnie na przekąskę, imprezę, kolację, a nawet obiad! W zależności oczywiście od tego, z czego ją zrobimy. Podpowiadamy 3 sposoby na pyszną sałatkę z tuńczykiem.
Zobacz także: Sałatka gyros to podstawa każdej imprezy! Sprawdź przepis na warstwową sałatkę gyros
Tuńczyk – właściwości
Tuńczyk jest w czołówce kupowanych przez nas ryb. I bardzo dobrze! Jest bowiem również w czołówce najzdrowszych ryb. Ma wiele właściwości odżywczych, a do tego jest nisko kaloryczny. Dlaczego przede wszystkim warto włączyć go do swojej diety?
- Jest bogatym źródłem białka.
- Ma mało kalorii – w 100 g zaledwie 108 kcal.
- Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega -3.
- Ma dużo witaminy D, w związku z czym wzmacnia kości, odporność i pozytywnie wpływa na wygląd naszej skóry, a także chroni ją przed słońcem.
- Ma dużo witaminy B, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
- Jest bogaty w selen, magnez, fosfor i potas.
- Zapobiega chorobom serca.
- Obniża cholesterol.
Zobacz także: Sałatka z tofu zaspokoi twój apetyt. Sprawdź, jak ją przygotować!
Sałatka z tuńczykiem – 3 proste przepisy
Sałatka z tuńczykiem z reguły jest bardzo prosta do przygotowania. Możemy sięgnąć po różnego rodzaju tuńczyka, pamiętajcie jednak, że świeży filet będzie miał najwięcej wartości odżywczych. Podpowiadam 3 przepisy na różne sałatki z tuńczykiem. Wypróbuj każdą z nich!
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
Najprostsza w przygotowaniu, z nieskomplikowanych składników – idealna na lunch, przekąskę, imprezę oraz kolację. Samo zdrowie!
Składniki:
- Tuńczyk w sosie własnym
- ½ kukurydzy z puszki
- 4 ogórki kiszone
- Natka pietruszki
- 2 łyżki majonezu (polecam w wersji light)
Sposób przygotowania:
Tuńczyka odcedzamy i rozdrabniamy widelcem. Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do tuńczyka. Ogórki kroimy w drobną kostkę i również dodajemy. Do tego wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy z majonezem. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Zobacz także: Włochy na talerzu, czyli 3 sposoby na caprese
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Tuńczyk i jajko idą w parze i wiemy to nie od dziś. Ta sałatka zatem to doskonałe połączenie smaków!
Składniki:
- Tuńczyk w sosie własnym
- 2 jajka
- 4 ogórki konserwowe
- 2 łyżki majonezu
- Szczypiorek
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do tuńczyka, którego wcześniej odcedzamy i rozdrabniamy nieco widelcem. Ogórki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do składników. Dodajemy majonez i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na końcu wsypujemy posiekany szczypiorek – można dodać cały i wymieszać lub po prostu posypać odrobinę do dekoracji.
Sałatka z tuńczykiem i brokułem
Jak sałatka to w naszym zestawieniu musi się znaleźć również coś z sałatą oczywiście! Połączenie tuńczyka z brokułem i czosnkiem jest przepyszne!
Składniki:
- Mix sałat
- ½ brokułu
- Tuńczyk w sosie własnym
- 3 ząbki czosnku
- Jogurt grecki
Sposób przygotowania:
Brokuł gotujemy na pół twardo. Odcedzamy go i dodajemy do sałaty. Tuńczyka odcedzamy i również dodajemy do warzyw. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Całość polewamy jogurtem i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zobacz także: 4 przepisy na sałatkę śledziową. Poznaj proste przepisy
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!