Sałatka z tofu zaspokoi twój apetyt. Sprawdź, jak ją przygotować!
Sałatka z tofu jest daniem, które można przygotować na wiele sposobów. Można ją podawać z sezonowymi warzywami i azjatyckimi przyprawami.

Sałatkę z tofu często przygotowywali sobie weganie i wegetarianie, którzy zastępowali w ten sposób mięso w wielu przepisach. To danie jest na tyle smaczne, że sięgają po nie również mięsożercy.
Tofu jest często nazywane twarożkiem, który powstaje z mleka sojowego. Prawdopodobnie pochodzi z Chin. Jada się je także w Tajlandii, Japonii, Korei czy Wietnamie, ale również coraz częściej używamy tofu w naszych domach.
Tofu jest bogatym źródłem białka, do tego jest niskokaloryczne. Tofu zawiera też duże ilości wapnia, fosforu, potasu, sodu i witaminy E. To wystarczający powód, żeby włączyć tofu do naszej diety.
Przepis na błyskawiczną sałatkę z tofu
Sałatka z tofu jest szybka w przygotowaniu, dlatego idealnie sprawdzi się jako podwieczorek lub kolacja. Możesz ją również spakować w pudełko i zabrać ze sobą do pracy.
Składniki:
- 1 kostka naturalnego tofu
- 1 opakowanie miksu sałat
- 12 pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 1 duża garść fasolki szparagowej
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka curry
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju na rozgrzanej patelni.
- Tofu pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię, dodaj odrobinę oleju i przyprawy.
- Smaż tofu na złoty kolor.
- Następnie dodaj fasolkę szparagową i dokładnie wymieszaj.
- Smaż przez 8 minut.
- W misce umieść sałatkę, dodaj podsmażone warzywa z tofu.
- Do miski dołóż pokrojone pomidorki koktajlowe.
Sałatkę możesz obficie posypać pestkami - najlepiej sprawdzą się ziarna słonecznika!
Przepis na sałatkę z tofu i makaronem
Tofu można łączyć również w sałatkach z makaronem.
Sprawdź, jak to zrobić!
Składniki:
- ½ opakowania makaronu pełnoziarnistego
- 1 kostka wędzonego tofu
- 2 żółte papryki
- 1 marchewka
- 1 limonka
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Tofu pokrój w grubą kostkę i umieść w misce.
- Następnie dodaj sos sojowy i przyprawy, wymieszaj i odstaw.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
- Dodaj paprykę pokrojoną w paski i przemieszaj.
- Następnie dodaj marchewkę pokrojoną w paski.
- Na patelni umieść tofu i wlej sos, w którym się marynowało.
- Sałatkę podawaj z sokiem wyciśniętym z limonki, możesz ją posypać szczypiorkiem lub kolendrą i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
Zobacz także: Makaron po tajsku. Poznaj przepis na pyszny i prosty lunch!
7 naturalnych antydepresantów. Koniecznie musisz je poznać!