Są pyszne i wzmacniają odporność. Leśnicy zachęcają do zbiorów
Leśnicy z Nadleśnictwa Hajnówka przekazali internautom dobrą nowinę. Poinformowali bowiem, że można rozpocząć już tegoroczne zbiory derenia jadalnego. Dojrzałe owoce smakiem przypominają nieco śliwki. Są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe – zawierają mnóstwo minerałów i witamin.

Owoce derenia jadalnego zaczynają dojrzewać już w lipcu. Zbiory warto jednak rozpocząć kilka miesięcy później – na przełomie września i października stają się bowiem naprawdę miękkie i wyjątkowo soczyste. Leśnicy z Nadleśnictwa Hajnówka opublikowali na Facebooku post mający zachęcić internautów do "dereniobrania". Polecili, by zabrać się za robienie zapasów na zimę już teraz.
Owoce derenia jadalnego z wyglądu przypominają nieco owoce żurawiny – są bowiem czerwone i podłużne. Niektórzy twierdzą, że smakują jak śliwki – są mięsiste i lekko kwaśne. Po przemrożeniu można spożywać je na surowo. Warto jednak również zrobić z nich domowe przetwory. Z owoców derenia jadalnego można bowiem przygotowywać nie tylko nalewki, soki oraz likiery, ale także dżemy i konfitury.
Zobacz również: Jak przygotować owoce do przetworów? Sprawdzone triki
Dereń jadalny: Dlaczego warto go jeść?
Owoce derenia jadalnego są nie tylko pyszne, ale także zdrowe – medycyna ludowa wykorzystuje cenne właściwości tej rośliny już od stuleci. Przypisuje się jej bowiem działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz moczopędne. Dereń jadalny zawiera witaminy: P, E, A, C, a także witaminy z grupy B. Jest również źródłem składników mineralnych, między innymi:
- żelaza,
- potasu,
- wapnia,
- fosforu,
- magnezu,
- miedzi,
- cynku,
- manganu.
Te niewielkie czerwone owoce wypełniają także dobroczynne związki takie jak: beta-karoten, pektyny, garbniki i flawonoidy.
Jedz, gdy odporność zawodzi. Dereń jadalny przepełnia witamina C
Kto powinien regularnie spożywać owoce derenia jadalnego? Ze względu na dużą zawartość żelaza szczególnie polecane są one osobom, które walczą z anemią. Można również spożywać je przy problemach trawiennych – mają bowiem łagodzić bóle brzucha i niwelować efekty niestrawności.
W okresie jesienno-zimowym – gdy znacznie częściej chorujemy na przeziębienia i grypy – dereń jadalny zapewnia doskonałe wsparcie organizmu. Dzięki dużej zawartości witaminy C skutecznie wzmacnia bowiem odporność.
- Zimowe przetwory z jabłek - szybkie i sprawdzone przepisy!
- 3 sposoby na przetwory z papryki
- Uwielbiasz dynię? Sprawdź przepisy na przetwory z tego warzywa
To najlepsze sposoby na suszenie grzybów. Dzięki nim okazy zachowają swój aromat [GALERIA]
