Obserwuj w Google News

Rozkoszny zdradza przepis na sałatkę makaronową. To idealny, letni obiad

2 min. czytania
06.07.2023 11:43
Zareaguj Reakcja

Sałatka makaronowa to znakomicie znana Polakom potrawa. Często gości na domówkach i imprezach rodzinnych. To także pyszne, lekkie danie obiadowe. Rozkoszny – bloger kulinarny – zdradza, jak je przygotować.

Letna sałatka makaronowa. Rozkoszny zdradza, jak ją zrobić
fot. @rozkoszny, @michal_korkosz/Instagram

„To lato należy do sałatek makaronowych” - twierdzi Michał Korkosz, znany jako Rozkoszny. Przygotowanie potrawy ma zająć jak najmniej czasu, pysznie smakować i (co ważne w upałach) nie podnosić temperatury ciała. Zdarza się jednak, że sałatka makaronowa nie kojarzy się dobrze. Popularny bloger zdecydował się w związku z tym na stworzenie własnej wariacji, wykorzystującej ravioli zamiast klasycznego makaronu.

Redakcja poleca

Sałatka makaronowa według przepisu Rozkosznego. Jakich składników potrzebujemy?

Lekka i smaczna potrawa ma być chrupiąca i odznaczać się wyrazistym smakiem. Pomoże w tym spora liczba warzyw i sos na bazie oliwy z oliwek extra virgin. Oto składniki, których będziemy potrzebować do przygotowania przepysznej sałatki makaronowej:

  • połowę małej szalotki, obranej i drobno pokrojonej
  • przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 60 mililitrów oliwy z oliwek extra virgin
  • 250 gramów świeżych ravioli (opcjonalnie tortellini)
  • 400 gramów młodej kapusty (czerwonej lub włoskiej), cienko pokrojonej
  • 150 gramów pomidorków koktajlowych
  • 10 gramów poszarpanej, świeżej bazylii
  • 30 gramów odsączonych kaparów
  • 1 kulka sera mozzarella, poszarpana na mniejsze kawałki
  • 45 gramów parmezanu (opcjonalnie dziugasa lub bursztynu)
  • sól morska drobnoziarnista oraz świeżo zmielony pieprz

Rozkoszny zaznacza w komentarzach pod wpisem na swoim blogu, że ocet z czerwonego wina można zastąpić sokiem z cytryny, a czerwoną lub włoską kapustę – pekińską (wówczas sałatka makaronowa będzie jednak odrobinę mniej chrupka).

Zobacz także: Pyszna zupa koperkowa Ani Starmach. „Zawsze się udaje”

Sałatka makaronowa na bazie ravioli. Jak ją przygotować?

Zaczynamy od zmieszania szalotki z czosnkiem, octem i połową łyżeczki soli morskiej. Mieszankę odstawiamy na kilka minut. Następnie wlewamy do niej oliwę, mieszamy, aż dobrze połączy się z octem i doprawiamy pieprzem. Ravioli gotujemy, odcedzamy i przelewamy zimą wodą. Dodajemy je do miski razem z kapustą, pomidorkami koktajlowymi, kaparami, bazylią, mozarellą i parmezanem. Dokładnie mieszamy.

Sałatka makaronowa może być konsumowana od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu. Warto posypać ją startym parmezanem. Rozkoszny podpowiada, że to danie to świetny pomysł nie tylko na obiad w domu, ale i na lunch zabrany w pudełku do pracy.

Zobacz także: Mizeria będzie rozpływać się w ustach. Magda Gessler zdradziła swój sekret

Para zakochanych
5 Zobacz galerię
fot. Shutterstock

RadioZET.pl/rozkoszny.pl