Rozgrzewający napój Anny Lewandowskiej. Jest pyszny i wzmacnia odporność
Jesień nas nie rozpieszcza. Październik powitał nas bowiem chłodem i deszczem. Warto dbać o odporność, wspomagając organizm prozdrowotnymi miksturami. Anna Lewandowska poleca internautom rozgrzewający napój z kurkumą w roli głównej. Jest nie tylko pyszny, ale także odżywczy. Warto wypróbować go w sezonie jesienno-zimowym, gdy przeziębienia są szczególnie częste.

Dobrze znana mądrość ludowa mówi, że lepiej jest zapobiegać niż leczyć. W okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia i grypy. Warto wówczas wspomagać organizm prozdrowotnymi miksturami. Rozgrzewające napoje to jeden ze sposobów na umilenie sobie popołudnia lub długiego, zimnego wieczoru. Doskonale wie o tym Anna Lewandowska. Trenerka gwiazd na blogu podzieliła się z internautami oraz internautkami przepisem na gorący napój z kurkumą w roli głównej. „Nadaje ona nie tylko charakterystycznej barwy, ale też niepowtarzalnego smaku” – zaznaczyła.
Kurkuma: Dlaczego warto postawić na nią jesienią?
Kurkuma to przyprawa, która szczególną popularnością cieszy się właśnie jesienią. Przypisuje się jej bowiem właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Dobroczynne działanie kurkumy znane jest już od stuleci. To produkt często wykorzystywany w medycynie naturalnej. Kurkuma jest bowiem bardzo silnym przeciwutleniaczem. Łagodzi dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, a także wzmacnia serce. Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy oraz układ krążenia. Ponadto poprawia koloryt cery i redukuje przebarwienia.
Rozgrzewający napój z kurkumą. Najlepiej smakuje na ciepło!
Składniki:
- 0,5 szklanki wody,
- 0,5 szklanki napoju kokosowego,
- 1 łyżeczka,
- masła klarowanego,
- 0,5 łyżeczki kurkumy mielonej,
- 1 łyżka miodu,
Sposób przygotowania:
Anna Lewandowska wyjaśniła internautom, jak przygotować miksturę na bazie kurkumy. Przepis jest bardzo prosty, a jego wykonanie zajmuje jedynie kilka minut. Napój można pić nawet codzienne. Domowa kuracja wspomaga odporność organizmu i dodaje energii.
Zobacz również: Syrop z cebuli w mig zwalczy przeziębienie. Stosowały go nasze babcie
„Wodę z napojem kokosowym podgrzałam w garnku. Dodałam pozostałe składniki, oprócz miodu i gotowałam przez około 2 minuty. Napój przelałam do szklanki i pozostawiłam do lekkiego wystudzenia. Dodałam miód i całość wymieszałam” – wyjaśniła Anna Lewandowska. I dodała, że prozdrowotna mikstura najlepiej smakuje na ciepło.
- Przepis na syrop imbirowy hitem TikToka. Sprawdź, jak go zrobić krok po kroku
- Dynia na ostro. Ania Lewandowska poleca do niej te przyprawy
- Jak zrobić gruszki w syropie? Oto prosty przepis od Ewy Wachowicz
Herbata rozgrzeje cię jeszcze bardziej. Dodaj do niej, któryś z tych dodatków [GALERIA]
