Jak zrobić pyszny, pożywny rosół? Zobacz najlepsze przepisy!
Rosół to nieodłączny element polskiej kuchni. Jak przyrządzić rosół z kury, wegetariański lub chiński? Poznaj nasze przepisy!

Bez wątpienia rosół jest królową polskich zup. Ciężko wyobrazić sobie niedzielny obiad bez pysznego, domowego rosołu, którego aromat unosi się w powietrzu. Wolisz rosół w wersji tradycyjnej, a może szukasz alternatywnych wersji? Wybierz swój ulubiony przepis na rosół!
Zobacz także: Dashi przygotujesz w domu. Poznaj przepis na ten azjatycki bulion!
Rosół z kury z makaronem – ciesz się jego tradycyjnym smakiem!
Rosół z kury to jedna z najbardziej popularnych zup. Doskonale smakuje z ręcznie robionym makaronem. To idealna propozycja dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie,
a chcą zjeść szybko coś ciepłego, a zarazem pożywnego. Zobacz, jak przyrządzić taki rosół!
Składniki
- 3 ćwiartki z kurczaka
- włoszczyzna
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- przyprawy: pieprz ziołowy i sól
- makaron
- koperek
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności musimy dokładnie opłukać mięso, a następnie włożyć je do dużego garnka z zimną osoloną wodą. Następnie gotujemy je na średnim ogniu. W trakcie zmniejszamy ogień i pozbywamy się szumowin zebranych na wierzchu wywaru. Gotujemy pod lekkim przykryciem przez około godzinę. Po tym czasie dodajemy do włoszczyznę, ziele angielskie oraz przyprawy i całość gotujemy jeszcze przez 1,5 godziny na małym ogniu. Wiele osób zastanawia się, jak uzyskać piękny, złocisty kolor wywaru. Nic prostszego! Wystarczy połowę nieobranej cebuli opalić nad palnikiem gazowym, a następnie dodać ją do rosołu, dzięki czemu uzyskamy jego pożądany, apetyczny wygląd. Rosół należy serwować gorący. Najlepiej smakuje z makaronem domowej roboty, ale równie dobrze możemy zaopatrzyć się w nasz ulubiony w sklepie. Przed podaniem warto udekorować go koperkiem lub natką pietruszki. Jeżeli znudził nam się tradycyjny rosół z kury, możemy sięgnąć po inny rodzaj mięsa i skusić się na rosół z kaczki, rosół wołowy lub z indyka.
Rosół wegetariański – pożywny i zdrowy
Tajemnica smaku tego rosołu tkwi w odpowiednim dobraniu warzyw oraz dużej ilości przypraw. W tym wypadku panuje zasada: im więcej, tym lepiej, więc nie warto się ograniczać, tylko z radością oddać się kuchennym eksperymentom.
Składniki
- marchewka – 10 sztuk
- pietruszka – 2 sztuki
- seler – 1 sztuka
- por – 1 sztuka
- cebula – 3 sztuki
- kapusta – pół główki
- 3 listki laurowe
- ziele angielskie
- przyprawy: sól i pieprz ziołowy
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, tam gdzie to konieczne obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części i polewamy olejem. Następnie układamy je na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni przez około pół godziny aż się przyrumienią. Po tym czasie warzywa przekładamy do większego garnka z osoloną wodą. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz doprawiamy dla smaku wedle własnego uznania. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około półtorej godziny. Taki rosół można podawać z ugotowanym makaronem lub samodzielnie jako pyszny, pożywny wywar. Oczywiście najlepiej smakuje na gorąco tuż po zagotowaniu, kiedy możemy jeszcze poczuć jego wyjątkowy, charakterystyczny aromat.
Zobacz także: Zupa kimchi - poznaj przepis na ten popularny azjatycki przysmak!
Rosół chiński przepis
Na pierwszy rzut oka przygotowanie rosołu chińskiego nie różni się zbyt mocno od tego, który wszyscy dobrze znamy. Różnica tkwi jednak w dodatkach, które doskonale podkreślają jego smak, takich jak m.in. sos sojowy i grzybki mun.
Składniki:
- piersi z kurczaka – 2 sztuki
- seler – 1 sztuka
- świeży imbir
- marchewka – 2 sztuki
- pietruszka – 3 sztuki
- por – 1 sztuka
- cebula – 1 sztuka
- pędy bambusa – pół słoika
- opakowanie makaronu ryżowego
- główka czosnku
- sos sojowy
- grzyby mun - pół słoika
Sposób przygotowania
Do garnka z wodą wrzucamy umyte wcześniej i pokrojone warzywa (poza imbirem i grzybami mun) na następnie gotujemy przez godzinę na małym ogniu. W czasie gotowania do rosołu dodajemy kolejno imbir, pokrojone grzyby mun oraz pędy bambusa. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i również wrzucamy do gotującego się wywaru. Całość gotujemy jeszcze na małym ogniu przez około dwie godziny. Po ugotowaniu doprawiamy solą i odrobiną pieprzu. Ponadto dodajemy dla smaku 4 łyżki sosu sojowego. Większość osób nie wyobraża sobie tego rosołu z makaronem innym niż ryżowy, ale jeżeli nie masz go akurat w kuchni można zastosować ostatecznie zwykły makaron razowy lub pszenny – ważne, jednak aby były to cienkie nitki, które nie przytłoczą jego wyjątkowego smaku.
Zobacz także: Zupa miso powinna odzwierciedlać porę roku. Ten azjatycki przysmak przygotujesz w domu
Najpiękniejsze torty na imprezy, urodziny, komunię i wesele