Przepis na risotto ze szparagami. Danie wegetariańskie idealne na obiad!
Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął, a więc najwyższy czas na kulinarne eksperymenty ze szparagami w roli głównej. Tym razem prezentujemy przepis na pyszne risotto ze szparagami.

Risotto ze szparagami jest stosunkowo prostą potrawą do przygotowania, idealną dla osób na diecie wegetariańskiej. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki i postępować zgodnie z instrukcją.
Risotto ze szparagami - składniki
Risotto ze szparagami wykonasz na bazie łatwo dostępnych składników. Aby przygotować 2 porcje, potrzebne ci będą:
- 12 zielonych szparagów
- 1 średnia cebula, posiekana w małą kosteczkę
- 3 łyżki masła + dodatkowe 3 łyżki zimnego masła
- 600 ml bulionu lub wody
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 szklanki (100 g) ryżu do risotto np. Arborio
- 40 ml białego wytrawnego wina
- 30 g tartego sera pecorino lub parmezanu
Zobacz także: Z grilla, na parze, a może klasyczne? Szparagi są bardzo zdrowe i pyszne!
Risotto ze szparagami - sposób przygotowania
Na początku opłukaj szparagi, odłam białe końce i pokrój pozostałe części szparagów na drobne paski. Następnie posiekaj cebulę, weź patelnię, rozgrzej na niej łyżkę masła, dodaj cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Dodaj pokrojone zielone łodygi szparagów. Wszystko smaż około 5-7 minut.
Wyjmij z patelni 1/3 szparagów i je zmiksuj za pomocą blendera. Powstałą masę dodaj do reszty szparagów na patelni.
Teraz przejdź do zrobienia bulionu. W tym celu weź garnek i wrzuć do niego kostkę masła. Następnie poczekaj aż się rozpuści, dodaj 1/3 cebuli i gotuj przez około 5 minut do momentu aż się zarumieni. Później dodaj białe końce szparagów pokrojone w plasterki i smaż przez 2 minuty.
Następnie wlej bulion, dodaj sól i pieprz. Gotuj całość 5-7 minut. Weź drugi garnek i za pomocą sitka przelej do niego bulion. Resztki, które zostały na sitku, wyrzuć do kosza, a bulion podgrzej.
Teraz przejdź do ugotowania risotto. Roztop łyżkę masła w garnku, włóż pozostałą cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Po upływie około 5 minut dodaj ryż i smaż prze 1-2 minuty. Wlej wino i poczekaj aż całkowicie odparuje. Później dodawaj powoli bulion. Poczekaj około 10 minut i dodaj puree ze szparagami.
Gotuj wszystko przez kolejne 6 minut do momentu aż ryż stanie się miękki. Na koniec po zdjęciu risotto z ognia masło pokrojone w kostkę i wsyp na wierz starty ser. Gotowe!
Poznaj też przepisy na warzywa z grilla, zupę krem z białych warzyw oraz zapiekankę z cukinii.