Obserwuj w Google News

Raz na zawsze zapomnisz o zakalcu. Prosty trik zawsze działa

2 min. czytania
05.10.2023 15:14
Zareaguj Reakcja

Kto z nas nie kocha świeżego, rozpływającego się w ustach ciasta z owocami? To deser, który cieszy się szczególną popularnością. Niestety rozpływające się podczas pieczenia owoce, często sprawiają, że w cieście pojawia się zakalec. Jak sprawić, by placek zawsze wychodził? Pomoże w tym prosty trik – stosują go doświadczone kucharki.

Raz na zawsze zapomnisz o zakalcu. Prosty trik
fot. shutterstock_Bartosz Luczak

Latem chętnie zajadamy się lekkim, kruchym ciastem z truskawkami, borówkami, czereśniami, czy też malinami. Jesienią – gdy na dworze robi się chłodniej, a w lokalnych warzywniakach zaczyna brakować wspomnianych pyszności – przerzucamy się na śliwki, gruszki i jabłka. Ciasta z sezonowymi owocami w Polsce cieszą się niezwykłą popularnością. Kochamy je niezależnie od pory roku.

Owocowe ciasta ze słodką kruszonką na wierzchu są stosunkowo łatwe w przygotowaniu. Na kruchy spód wykładamy świeże owoce, a całość posypujemy cukrem rozdrobnionym z masłem i odrobiną mąki. Jest jednak jeden haczyk – sok, który wypływa z owoców podczas pieczenia, może sprawić, że ciasto nie upiecze się prawidłowo. Zakalec potrafi zepsuć nam deser, a w związku z tym również i humor.

Redakcja poleca

Posyp, zanim rozsypiesz owoce. Ciasto będzie idealne kruche i pyszne

Jak sprawić, by ciasto z owocami i kruszonką wyszło idealnie - było lekko kwaśne, ale też odpowiednio chrupiące? Doświadczone gospodynie doskonale wiedzą, w jaki sposób zabezpieczyć owocowe desery przed mokrym zakalcem. To banalny trik, dzięki któremu owoce podczas pieczenia lepiej „trzymają” sok. 

Zobacz również:  Te cynamonki rozpływają się w ustach. Ania Starmach zdradza przepis

Na czym polega prosty patent? Wystarczy, że po uformowaniu kruchego ciasta na blaszce do pieczenia, posypiemy je dodatkowo kaszą manną. Dopiero później powinniśmy wyłożyć na ciasto przygotowane – pokrojone, obrane i doprawione odpowiednimi przyprawami – owoce. Kasza manna świetnie chłonie wodę. Zakalec w starciu z nią nie ma żadnych szans!

Osoby, które nie mają pod ręką kaszy manny mogą zastąpić ją innymi, równie skutecznymi popularnymi produktami. Sprawdzą się: zmielone migdały, bułka tarta lub mąka ziemniaczana.

Nie przegap
zielona herbata
6 Zobacz galerię
fot. Shutterstock