Obserwuj w Google News

Podajemy dwa najlepsze przepisy na racuchy z jabłkami!

2 min. czytania
30.09.2019 13:49
Zareaguj Reakcja

Racuchy z jabłkami to idealny pomysł na podwieczorek lub obiad na słodko. Koniecznie sprawdź nasze przepisy na pyszne racuchy drożdżowe z jabłkami.

Racuchy z jabłkami
fot. Shutterstock

Kto z nas nie uwielbia racuchów z jabłkiem? Obok tej przekąski naprawdę trudno jest przejść obojętnie. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale także dorośli. Przygotowanie drożdżowych placków z jabłkiem nie jest czasochłonne. Szybko przygotujesz te pyszne danie. Mamy nadzieję, że będziesz często wracać do naszych przepisów. Smacznego!

Zobacz także:  Obok ciasta ze śliwkami i budyniem trudno jest przejść obojętnie. Sprawdź, jak je zrobić

Racuchy drożdżowe z jabłkami: przepis tradycyjny

Racuchy z jabłkami przygotujesz z ogromną przyjemnością. Ta przekąska sprawdzi się na śniadanie, obiad, podwieczorek, deser, czy kolację. Już dziś wypróbuj ten przepis.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Dwa jabłka,
  • Mąka pszenna (cała szklanka),
  • Drożdże (około 30 gram),
  • Jedno jajko,
  • Mleko (jedna szklanka),
  • Łyżka cukru,
  • Szczypta soli,
  • Olej do smażenia,
  • Cukier puder (do dekoracji – nie jest konieczny).

Przygotowanie:

Na początku obierz jabłka. Pozbądź się z nic gniazda z pestkami. Pokrój na cienkie plastry i odłóż na bok.

Kolejny krok to przesypanie mąki do miski, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Zrób wgłębienie i zacznij wrzuć pokruszone drożdże oraz cukier.

W międzyczasie podgrzej mleko (nie więcej niż 40 stopni Celsjusza) i wlej połowę do wgłębienia z cukrem i drożdżami. Miskę przykryj ścierką i odstaw na około 20-25 minut.

Po upływie tego czasu wlewamy resztę mleka i wbijamy jedno jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Znów przykryj czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno znacznie urosnąć.

Po godzinie dodajemy jabłka i dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki nakładamy porcję ciasta. Placki smażymy na średnim ogniu. Racuchy będą gotowe, gdy z dwóch stron się zarumienią.

Zanim racuchy z jabłkiem posypiemy cukrem pudrem, wcześniej przełóż je na ręcznik papierowy. Smacznego!

Fit racuchy: przepis

Jeśli chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów, a bardzo uwielbiasz racuchy z jabłkami to koniecznie skorzystaj z naszego przepisu. Fit racuchy są nie tylko bardzo pyszne, ale także zdrowe. Koniecznie sprawdź nasz przepis.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Dwa duże jabłka lub trzy małe,
  • Płatki owsiane górskie (około 100 gram),
  • Dwa jajka,
  • Szczypta cynamonu,
  • Mąka koksowa (około 50 gram).

Przygotowanie:

Na początku obierz jabłka. Zetrzyj je na tarcę o grubych oczkach. Wrzuć je do miski.

Następnie dodaj pozostałe składniki: płatki owsiane, jajka, cynamon, mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej patelnię i wlej na nią niewielką ilość oleju. Porcję ciasta nakładaj łyżką. Racuszki z jabłkiem smaż z dwóch stron.

Smacznego!

Zobacz także:  Uwielbiasz dynię? Sprawdź przepisy na przetwory z tego warzywa 

Uważasz, że znasz się na alkoholach? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia!

Dopasuj alkohol do państwa, z którego pochodzi. Tylko co piąta osoba zdobywa komplet punktów