Podajemy dwa najlepsze przepisy na racuchy z jabłkami!
Racuchy z jabłkami to idealny pomysł na podwieczorek lub obiad na słodko. Koniecznie sprawdź nasze przepisy na pyszne racuchy drożdżowe z jabłkami.

Kto z nas nie uwielbia racuchów z jabłkiem? Obok tej przekąski naprawdę trudno jest przejść obojętnie. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale także dorośli. Przygotowanie drożdżowych placków z jabłkiem nie jest czasochłonne. Szybko przygotujesz te pyszne danie. Mamy nadzieję, że będziesz często wracać do naszych przepisów. Smacznego!
Zobacz także: Obok ciasta ze śliwkami i budyniem trudno jest przejść obojętnie. Sprawdź, jak je zrobić
Racuchy drożdżowe z jabłkami: przepis tradycyjny
Racuchy z jabłkami przygotujesz z ogromną przyjemnością. Ta przekąska sprawdzi się na śniadanie, obiad, podwieczorek, deser, czy kolację. Już dziś wypróbuj ten przepis.
Składniki, których potrzebujesz:
- Dwa jabłka,
- Mąka pszenna (cała szklanka),
- Drożdże (około 30 gram),
- Jedno jajko,
- Mleko (jedna szklanka),
- Łyżka cukru,
- Szczypta soli,
- Olej do smażenia,
- Cukier puder (do dekoracji – nie jest konieczny).
Przygotowanie:
Na początku obierz jabłka. Pozbądź się z nic gniazda z pestkami. Pokrój na cienkie plastry i odłóż na bok.
Kolejny krok to przesypanie mąki do miski, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Zrób wgłębienie i zacznij wrzuć pokruszone drożdże oraz cukier.
W międzyczasie podgrzej mleko (nie więcej niż 40 stopni Celsjusza) i wlej połowę do wgłębienia z cukrem i drożdżami. Miskę przykryj ścierką i odstaw na około 20-25 minut.
Po upływie tego czasu wlewamy resztę mleka i wbijamy jedno jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Znów przykryj czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno znacznie urosnąć.
Po godzinie dodajemy jabłka i dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki nakładamy porcję ciasta. Placki smażymy na średnim ogniu. Racuchy będą gotowe, gdy z dwóch stron się zarumienią.
Zanim racuchy z jabłkiem posypiemy cukrem pudrem, wcześniej przełóż je na ręcznik papierowy. Smacznego!
Fit racuchy: przepis
Jeśli chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów, a bardzo uwielbiasz racuchy z jabłkami to koniecznie skorzystaj z naszego przepisu. Fit racuchy są nie tylko bardzo pyszne, ale także zdrowe. Koniecznie sprawdź nasz przepis.
Składniki, których potrzebujesz:
- Dwa duże jabłka lub trzy małe,
- Płatki owsiane górskie (około 100 gram),
- Dwa jajka,
- Szczypta cynamonu,
- Mąka koksowa (około 50 gram).
Przygotowanie:
Na początku obierz jabłka. Zetrzyj je na tarcę o grubych oczkach. Wrzuć je do miski.
Następnie dodaj pozostałe składniki: płatki owsiane, jajka, cynamon, mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej patelnię i wlej na nią niewielką ilość oleju. Porcję ciasta nakładaj łyżką. Racuszki z jabłkiem smaż z dwóch stron.
Smacznego!
Zobacz także: Uwielbiasz dynię? Sprawdź przepisy na przetwory z tego warzywa
Uważasz, że znasz się na alkoholach? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia!
Dopasuj alkohol do państwa, z którego pochodzi. Tylko co piąta osoba zdobywa komplet punktów