Obserwuj w Google News

Pyszny i lekki chłodnik litewski. Znamy przepis Roberta Makłowicza

2 min. czytania
05.07.2023 10:18
Zareaguj Reakcja

Zupa idealna na upalne dni powraca! Chłodnik litewski to pyszne i orzeźwiające danie, często goszczące na polskich stołach podczas letnich miesięcy. Sposób przygotowania jest niezwykle prosty. Wystarczy sięgnąć po przepis, który zdradził mistrz kuchni – Robert Makłowicz.

Przepyszny chłodnik litewski. Tak robi go Robert Makłowicz
fot. Marianna OSKO/East News, Lukasz Piecyk/REPORTER/East News

Chłodnik litewski tworzy się zazwyczaj na bazie buraków lub boćwiny. Robert Makłowicz proponuje łatwy i szybki sposób wykonania tej popularnej, wakacyjnej potrawy – wszystko dzięki wykorzystaniu prostych, dobrych składników. Nie ma tu zatem żadnej ekstrawagancji – tylko klasyczny, znakomity smak!

Redakcja poleca

Chłodnik litewski à la Robert Makłowicz. Jakich składników potrzebujemy?

Robert Makłowicz nie używa w tym przepisie żadnego mięsa. Danie jest więc odpowiednie nie tylko dla osób na diecie tradycyjnej, ale również wegetarian (weganie muszą niestety poszukać zastępnika – ten chłodnik litewski przewiduje użycie nabiału). Przed przygotowaniem potrawy należy zaopatrzyć się w:

  • pęczek boćwiny z buraczkami
  • 2 świeże ogórki
  • pół pęczka rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 6 szklanek kefiru lub jogurtu naturalnego
  • pół szklanki śmietany 18-procentowej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pół szklanki wody
  • szczyptę soli

Zobacz także: Zupa arbuzowa to kulinarny hit. Oto sprawdzona receptura

Przepyszny chłodnik litewski. Tak przyrządza go Robert Makłowicz

Przygotowanie zupy według Roberta Makłowicza rozpoczynamy od starannego opłukania boćwiny i posiekania jej. Następnie cienko obieramy buraczki i kroimy je w kostkę. Składniki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dusimy na ogniu około 10 minut. Następnie mieszanka musi wystygnąć. W tym czasie kroimy drobno ogórki i rzodkiewkę oraz przeciskamy przez praskę czosnek. Warzywa z garnka mieszamy ze śmietaną i kefirem, dodajemy pokrojone wcześniej warzywa wraz z posiekanymi ziołami i doprawiamy solą dla smaku.

Chłodnik litewski musi spędzić przed podaniem kilka godzin w lodówce. Po wyjęciu dorzucamy do gotowej zupy przekrojone na pół jajka i konsumujemy ze smakiem.

Zobacz także: Przepis na zupę ogórkową. Proste i pyszne danie na lato

Para zakochanych
5 Zobacz galerię
fot. Shutterstock

RadioZET.pl/doradcasmaku.pl/shareinfo.pl