Pyszny i lekki chłodnik litewski. Znamy przepis Roberta Makłowicza
Zupa idealna na upalne dni powraca! Chłodnik litewski to pyszne i orzeźwiające danie, często goszczące na polskich stołach podczas letnich miesięcy. Sposób przygotowania jest niezwykle prosty. Wystarczy sięgnąć po przepis, który zdradził mistrz kuchni – Robert Makłowicz.

Chłodnik litewski tworzy się zazwyczaj na bazie buraków lub boćwiny. Robert Makłowicz proponuje łatwy i szybki sposób wykonania tej popularnej, wakacyjnej potrawy – wszystko dzięki wykorzystaniu prostych, dobrych składników. Nie ma tu zatem żadnej ekstrawagancji – tylko klasyczny, znakomity smak!
Chłodnik litewski à la Robert Makłowicz. Jakich składników potrzebujemy?
Robert Makłowicz nie używa w tym przepisie żadnego mięsa. Danie jest więc odpowiednie nie tylko dla osób na diecie tradycyjnej, ale również wegetarian (weganie muszą niestety poszukać zastępnika – ten chłodnik litewski przewiduje użycie nabiału). Przed przygotowaniem potrawy należy zaopatrzyć się w:
- pęczek boćwiny z buraczkami
- 2 świeże ogórki
- pół pęczka rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 6 szklanek kefiru lub jogurtu naturalnego
- pół szklanki śmietany 18-procentowej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pół szklanki wody
- szczyptę soli
Zobacz także: Zupa arbuzowa to kulinarny hit. Oto sprawdzona receptura
Przepyszny chłodnik litewski. Tak przyrządza go Robert Makłowicz
Przygotowanie zupy według Roberta Makłowicza rozpoczynamy od starannego opłukania boćwiny i posiekania jej. Następnie cienko obieramy buraczki i kroimy je w kostkę. Składniki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dusimy na ogniu około 10 minut. Następnie mieszanka musi wystygnąć. W tym czasie kroimy drobno ogórki i rzodkiewkę oraz przeciskamy przez praskę czosnek. Warzywa z garnka mieszamy ze śmietaną i kefirem, dodajemy pokrojone wcześniej warzywa wraz z posiekanymi ziołami i doprawiamy solą dla smaku.
Chłodnik litewski musi spędzić przed podaniem kilka godzin w lodówce. Po wyjęciu dorzucamy do gotowej zupy przekrojone na pół jajka i konsumujemy ze smakiem.
Zobacz także: Przepis na zupę ogórkową. Proste i pyszne danie na lato
5 afrodyzjaków, które znajdziesz w swojej kuchni [GALERIA]

RadioZET.pl/doradcasmaku.pl/shareinfo.pl