Obserwuj w Google News

Szukasz pomysłu na pyszny obiad? Wypróbuj pulpety w sosie koperkowym

3 min. czytania
Aktualizacja 30.01.2020
05.07.2019 14:45
Zareaguj Reakcja

Pulpety w sosie koperkowym to doskonały pomysł na obiad. Poznaj sprawdzony przepis na pulpety w sosie koperkowym!

pulpeciki
fot. Schutterstock

W natłoku spraw i obowiązków często trudno znaleźć czas na samodzielne przygotowanie posiłku. Jeżeli szukasz inspiracji na obiad, który nie zajmuje wiele czasu, a przy tym będzie wybornie smakował to pulpety w sosie koperkowym mogą się okazać strzałem w dziesiątkę! Poznaj najlepszy przepis na klopsy w sosie koperkowym!

Zobacz także: Lubisz kuchnię meksykańską? Koniecznie sprawdź przepis na tę sałatkę  

Przepis na pulpety w sosie koperkowym

Pulpety z sosem koperkowym to doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. To doskonała alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Klopsiki w połączeniu z delikatnym, aromatycznym sosem koperkowym to znakomite danie, któremu trudno będzie się oprzeć wszystkim domownikom. Zanim zabierzesz się do gotowania musisz zaopatrzyć się w mięso mielone. Wybór najlepszego mięsa mielonego może być nie lada wyzwaniem. Półki sklepowe są pełne tego typu produktów i często ciężko jest wybrać mięso najlepszej jakości. Staraj się dokładnie czytać etykiety i analizować jego skład. Wiele produktów ma bowiem niewiele wspólnego z prawdziwym mięsem mielonym, a jest to wyłącznie produkt garmażeryjny. Ważne jest, aby nie miało sztucznych dodatków oraz spulchniaczy. Wszystkie składniki, których potrzebujesz do przygotowania pulpetów:

Składniki

- pół kilograma mięsa mielonego
- 3 łyżki bułki tartej lub 1 czerstwa kajzerka
- pół szklanki wody lub mleka
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek
- mąka pszenna do obtoczenia
- 1 jajko
- średniej wielkości cebula
- olej do smażenia
- koperek
- kistka warzywna
- 2 łyżki śmietany 18%

Zobacz także: Pulpety w sosie pomidorowym – przepisy na ten przepyszny obiad!

Sposób przygotowania

Jeżeli znalazłeś już wszystkie potrzebne składniki do swojego przepisu możesz przystąpić krok po kroku do jego realizacji. Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym? To proste! Do miski lub większego garnka wkładamy zmielone mięso, do którego dodajemy kolejno jajko, posiekaną w kostkę cebulkę oraz bułkę tartą. Jeżeli nie mamy gotowej, to możemy namoczyć dowolną kajzerkę w wodzie lub mleku i następnie dodać ją do mięsa. Większość osób sięga po mleko, jednak dla tych, którzy mają nietolerancję laktozy a nie są akurat w posiadaniu mleka bezlaktozowego - woda będzie w tym wypadku lepszym rozwiązaniem. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną czosnku i na koniec wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.

Kolejnym krokiem jest ręczne uformowanie równej wielkości kulek z mięsa i obtoczenie każdej z nich w mące. Następnie podsmażamy je chwilę z dodatkiem odrobiny oleju na patelni.

Teraz czas na wywar. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kostkę warzywną lub pokrojone warzywa: marchewkę i pietruszkę i lekko solimy. Gdy zacznie się wrzenie wrzucamy do niej gotowe, uformowane wcześniej klopsiki. Pulpety gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20-25 minut.

Jak zrobić sos koperkowy do pulpetów?

Podczas, gdy nasze pulpety się powoli gotują my możemy zająć się spokojnie dalszą częścią przepisu. Najpierw zaczynamy od posiekania koperku. Następnie do małego kupka wlewamy odrobinę mleka, śmietany i dosypujemy mąki. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawartość kubka wlewamy do naszego wywaru, cały czas delikatnie mieszając. Aby zapobiec zwarzeniu się sosu należy robić to na mniejszym ogniu. Jeżeli sos zacznie robić się bardziej gęsty wsypujemy do garnka posiekany koperek, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez minutę. I tak oto można powiedzieć, że nasze pulpety mielone w sosie koperkowym są już właściwie gotowe.

Jak podawać gotowane pulpety w sosie koperkowym?

Takie pulpety smakują wybornie, jednak zawsze warto wzbogacić ich smak innymi dodatkami. Istnieje wiele propozycji podania klopsików. Doskonale komponują się z nimi młode ziemniaczki, jak także różne rodzaje kaszy. Nie można zapominać również o warzywach. Mizeria, smażone buraczki lub surówka marchewkowa sprawdzą się w tej roli znakomicie.

Zobacz także: Kotlety z jajek - przepis na szybkie i smaczne danie!

Jak zrobić sos koperkowy z pulpetami – wersja wege

Osoby, które nie jedzą mięsa mogą sięgnąć po wegetariańską, równie smaczną wersję pulpetów. Alternatywą dla mięsa mielonego jest w tym wypadku soczewica oraz kasza jaglana. Obie te wersje zachwycą nawet najbardziej wymagających miłośników sztuki kulinarnej. Coraz większą popularnością cieszą się również warzywne pulpety w sosie koperkowych m.in. z kalafiora z dodatkiem ryżu. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu a przy tym delikatne i małokaloryczne, w związku tym doskonale nadają się również dla osób będących na diecie.

 Zobacz także: Uwielbiasz sałatkę nicejską? Podpowiadamy, jak ją zrobić 

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!