Obserwuj w Google News

Proste przepisy na smaczny pudding chia! Zobacz, jak zrobić go w domu

3 min. czytania
03.03.2020 11:18
Zareaguj Reakcja

Pudding chia to błyskawiczny, pyszny i przede wszystkim sycący deser, który nadaje się też na śniadanie czy na przekąskę. Jak przygotować pudding chia i o czym warto pamiętać w jego przypadku?

Pudding chia
fot. Shutterstock

Pudding chia to bardzo prosty do zrobienia i smaczny deser. Wiele osób zjada pudding chia także na śniadanie. I nic dziwnego - można przechowywać go w lodówce nawet przez kilka dni, więc warto zrobić nawet więcej porcji na zapas.

Z czym i jak zrobić pudding chia? Jakie składniki są niezbędne do przygotowania tej przekąski?

Redakcja poleca

Pudding chia - co to

Pudding chia to dietetyczny deser, który przygotowywany jest na bazie nasion chia. Ma mało kalorii, jest pyszny i przede wszystkim można się nim najeść.Warto też pamiętać o tym, że nasiona chia mają szereg cennych dla organizmu właściwości - zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3, magnez, błonnik i wapń. Nasiona te hamują też apetyt, dlatego po deser na ich bazie sięgają osoby, które są w trakcie odchudzania.

Większość osób traktuje pudding chia jako świetny pomysł na przekąskę albo deser. Nie oznacza to jednak, że nie można go zjeść np. na śniadanie.

Jak przygotować pudding chia? Z czym można go zrobić?

Pudding chia - składniki i przygotowanie

Z czego przygotowywany jest pudding chia? Oto sprawdzony przepis na dwie porcje tego pysznego puddingu.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka - może być krowie, ale też roślinne
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie: ulubione świeże owoce

Przygotowanie:

Przygotowanie puddingu chia jest banalnie proste. Mleko mieszamy z nasionami chia i cynamonem. Następnie odstawiamy na pół godziny. Od czasu do czasu mieszamy deser, aby nie utworzyły się w nim grudki.

Po tym czasie słodzimy deser miodem. Jeżeli chcemy uzyskać najlepszy efekty, powinniśmy przygotować taki deser wieczorem i następnie odstawić go do lodówki na całą noc. Jeżeli przygotowywaliśmy go w ciągu dnia i tak musimy dać mu parę godzin na to, żeby odpowiednio stężał.

Kiedy deser jest już gotowy, przekładamy go do szklanki lub miseczki i na wierzch wykładamy świeże owoce. Pyszna przekąska gotowa!

Pudding chia z mango

Pudding chia z mango to jedna z najpopularniejszych wersji tego deseru. Nie jest jednak już tak dietetyczny, jak jego wyżej wymieniony "brat". Jak przygotowujemy pudding chia z mango?

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki nasion chia
  • 150 g mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 1 mango

Z tych składników powinny wyjść nam 2 duże puddingi chia z mango albo 4 małe.

Przygotowanie:

Do miski wlewamy szklankę mleka. Następnie dodajemy nasiona chia. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu stężałego deseru zabieramy się za dokończenie go.

W oddzielnym naczyniu mieszamy mascarpone z cukrem waniliowym lub wanilinowym. Następnie mieszamy tak przygotowaną masę z napęczniałymi nasionami chia. Teraz wystarczy obrać mango, pokroić je w kostkę i wrzucić do blendera. Uzyskaną gładką masę wykładamy na wierzch wcześniej przygotowanego deseru, który uprzednio przełożyliśmy do szklanki. Gotowe!

Pudding możemy dodatkowo udekorować kawałkami mango, jeśli nam jakieś zostały. Deser przechowujemy w lodówce nawet do dwóch dni, więc warto przygotować go nieco więcej.

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?    

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!