Przystawki na zimno - sposób na udaną imprezę!
Przystawki na zimno sprawdzą się na różnych imprezach. Jakie zimne przekąski zaskoczą twoich gości? Poznaj przepisy na szybkie przekąski na zimno.

Szykujesz urodzinową domówkę, a może właśnie ktoś wpadł do ciebie z niezapowiedzianą wizytą? W takich sytuacjach ratunkiem mogą być przystawki na zimno! Nie tylko znakomicie smakują, ale też, co najważniejsze - ich zrobienie nie zajmuje wiele czasu. To szczególnie istotne w przypadku osób, które nie lubią przesiadywać godzinami w kuchni. Jak zrobić przekąski na zimno, którymi zachwycisz swoich gości? Zainspiruj się naszymi przepisami!
Zobacz także: Lubisz kuchnię meksykańską? Koniecznie sprawdź przepis na tę sałatkę
Zimne przekąski na każdą uroczystość
Kolacja we dwoje, wieczór z przyjaciółmi a może spotkanie w gronie dawno niewidzianej rodziny? Zimne przekąski w każdej z tych sytuacji sprawdzą się znakomicie. Zaletą tego typu przekąsek jest to, że nie są czasochłonne i nie wymagają niezwykłych umiejętności kulinarnych. Przy odrobinie chęci przy użyciu podstawowych, ogólnodostępnych produktów możesz wyczarować smakołyki, które zaskoczą najbardziej wybrednych smakoszy. Owoce, warzywa, różne rodzaje serów … lista składników, które możesz wykorzystać do ich zrobienia jest tak naprawdę nieskończona i w takim przypadku ogranicza cię tylko...twoja wyobraźnia.
Zobacz także: Sajgonki to chińska przekąska. Przygotujesz je w niecałe pół godziny!
Zimne przekąski na urodziny: roladki z tortilli
Roladki z tortilli to prawdziwy „must have” każdych urodzin. Nie tylko cieszą oko, ale też zaskakują gości swoim przepysznym smakiem. Wnętrze roladek tak naprawdę zależy od Ciebie, ale my proponujemy najbardziej sprawdzoną wersję, czyli roladki z wędliną, serem żółtym i warzywami.
Składniki:
- tortilla – 1 opakowanie
- 30 dag ulubionej wędliny w plastrach
- 30 dag sera żółtego w plastrach
- sałata
- ogórek
- papryka
- majonez
- jogurt naturalny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności dokładnie myjemy wszystkie warzywa i pozostawiamy do osuszenia. Następnie ogórek i paprykę kroimy w mniejszą kosteczkę. W małym kubeczku mieszamy dokładnie kubeczek jogurtu naturalnego z dwiema łyżkami majonezu i lekko doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy dokładnie placki tortilli. Teraz czas na kolejny krok. Na placki z tortilli układamy kolejno liście sałaty, plastry wędliny oraz sera a na koniec dodajemy pokrojone warzywa. Całość ściśle zawijamy w rulon, a następnie umieszczamy w lodówce na ok. godzinę. Przed podaniem gościom kroimy je na kilka mniejszych części i układamy na pięknie przyozdobionym półmisku. Możesz być pewny, że to idealne zimne przekąski na imprezę, obok których każdemu będzie trudno przejść obojętnie.
Przekąski zimne: koreczki!
Koreczki to znakomity pomysł na wzbogacenie swojego imprezowego menu. Pięknie wyglądające koreczki potrafią być ozdobą każdego stołu, a przy tym znakomicie smakować. Jeśli szukasz pomysłu na przystawkę, której zrobienie zajmie Ci kilka minut to koreczki caprese są dla ciebie opcją idealną.
Składniki:
- małe świeże pomidroki koktajlowe
- ser mozzarella
- listki świeżej bazylii
- przyprawy: sól i pieprz
- pudełko wykałaczek
Wszystkie pomidorki myjemy a następnie kroimy je na pół. Kolejnym krokiem jest pokrojenie sera mozzarella na mniejsze kosteczki. Teraz zaczynamy nadziewać poszczególne składniki na wykałaczkę zaczynając od listka bazylii, pomidorka, mozzarelli i na spód pozostałej części pomidora. Koreczki posypujemy dla maku delikatnie solą oraz pieprzem. Koreczki te będą znakomicie prezentować się na półmisku przyozdobionym wcześniej sałatą. Czerwony kolor pomidorków w połączeniu z soczystą zielenią sprawią, że goście wręcz nie będą mogli odpędzić się od stołu.
Zobacz także: Sałatka z tofu zaspokoi twój apetyt. Sprawdź, jak ją przygotować!
Zimne przystawki: roladki z cukinią i szynką parmeńską
Miłośnicy szynki parmeńskiej w każdej postaci z pewnością nie będą mogli oprzeć się zjedzeniu tej przystawki. Ta szybka przekąska na zimno doskonale sprawdzi się na różnych rodzinnych imprezach, nawet jeśli nie jesteś mistrzem kuchni. Przygotowanie roladek zajmuje chwilę, a ich wyjątkowy smak to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki:
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- cukinia – 1 sztuka
- suszone pomidory
-3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności dokładnie myjemy cukinię, a następnie kroimy ją na cienkie plastry. Pieczemy chwilę na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Kidy cukinia wystygnie, układamy na niej plasterki szynki oraz suszone pomidory. Wszystko razem ściśle zwijamy i łączymy przy pomocy wykałaczki.Ta szybka przystawkana zimno najlepiej smakuje z dodatkiem delikatnego jogurtowego sosu.
Zobacz także: Uwielbiasz sałatkę nicejską? Podpowiadamy, jak ją zrobić
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!