Obserwuj w Google News

4 pyszne i oryginalne przystawki na wielkanocny stół. Która posmakuje ci najbardziej?

4 min. czytania
Aktualizacja 06.04.2020
06.04.2020 15:59
Zareaguj Reakcja

W Wielkanoc na naszym stole królują pyszne i piękne przystawki. Podpowiadamy, jakie przekąski warto zrobić, żeby zachwycić gości ich smakiem i wyglądem. 

Przystawki na suto zastawionym stole wielkanocnym
fot. Shutterstock

Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami, a my powoli zastanawiamy się, jakie potrawy powinny znaleźć się na naszym świątecznym stole. Oczywiście podczas tego typu świąt bardzo ważne są ciepłe dania, m.in.: żurek wielkanocny oraz biała kiełbasa. Główne miejsce na naszym stole zajmą jednak przystawki na Wielkanoc, które można przyrządzić na milion sposobów. My podamy wam przepisy na cztery pyszne i oryginalne przystawki wielkanocne, których smak zachwyci ciebie i całą twoją rodzinę! Wśród nich pierwsze skrzypce będą grały oczywiście jajka, bo to one właśnie są najważniejszym elementem świąt wielkanocnych.

Zobacz także: Tradycyjne, sprawdzone potrawy na Wielkanoc 2020

Przystawki na Wielkanoc

Na początek zastanówmy się, jakie są tradycyjne produkty, które podajemy na wielkanocnym stole.

Redakcja poleca

Bez wątpienia są to jajka, nie bez powodu mówi się o Wielkanocy, że są to jajeczne święta. Jajka są jednym z najważniejszym elementów święconki i jednocześnie bardzo ważnym symbolem tych świąt. Oznaczają bowiem nadzieję na życie wieczne.

Nie możemy zapominać także o białej kiełbasie. W polskiej tradycji utarło się również, że podajemy m.in.: pasztety oraz sałatki jarzynowe. W święta wielkanocne na stole podajemy także takie dodatki jak chrzan, majonez lub sos tatarski.

To jednak te najbardziej tradycyjne przystawki. A co zrobić, żeby je urozmaicić i zaskoczyć naszych gości nieco bardziej oryginalnymi przekąskami na wielkanocnym stole? Podpowiadamy 4 pyszne przepisy na (nie)tradycyjne przystawki wielkanocne.

Zobacz także: 5 wyjątkowych przepisów na ciasta na Wielkanoc. Zaskocz bliskich pysznymi przepisami

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane zawsze są pyszne. Zwłaszcza, gdy postawimy na oryginalne połączenie, jakim bez wątpienia jest łączenie jajek z suszonymi pomidorami.

Składniki:

  • 6 jajek
  • Pomidory suszone
  • Łyżeczka suszonej bazylii
  • Łyżeczka majonezu
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Najpierw gotujemy jajka na twardo. Następnie obieramy je i przekrawamy na pół. Z każdej połówki wyciągamy żółtko i wrzucamy do miski. Następnie dorzucamy do nich pokrojone suszone pomidory, przyprawy i majonez. Całość razem blendujemy. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy pozostawione białka. Całość można posypać natką pietruszki.

Zobacz także: Jajka faszerowane na różne sposoby. Wypróbuj nasze przepisy na święta

Szparagi w szynce

Istnieje kilka takich połączeń w kuchni, które możemy nazwać niemal połączeniami idealnymi. Właśnie takie są szparagi w szynce. My mamy jednak swój mały sekret, dzięki któremu nadamy im oryginalnego, nieco bardziej wyrazistego smaku.

Składniki:

  • Pęczek szparagów
  • Kilkanaście plasterków szynki (jeden na pół szparaga)
  • Serek chrzanowy

Sposób przygotowania:

Ze szparagów pozbywamy się zdrewniałych końcówek. Następnie wrzucamy je na wrzącą wodę, do której najpierw wsypujemy po łyżeczce soli i cukru. Tak gotujemy około 3 minut, po czym wyciągamy i wkładamy na chwilę do wody z lodem.

W międzyczasie każdy plasterek szynki smarujemy serkiem. Potem wszystkie szparagi kroimy na pół i takie połówki układamy na posmarowanych plasterkach. Szyneczki zwijamy w ruloniki i układamy w ten sposób na półmisku.

Zobacz także: Czas na szparagi! 5 sosów, które podkreślą smak naturalnych afrodyzjaków

Pasta jajeczna w serze żółtym

Pasta jajeczna to jedna z najpopularniejszych potraw, jakie możemy zrobić z jajek. Mało z nas jednak decyduje się na podanie jej w formie przystawki podczas świąt. Wystarczy jednak jeden mały chwyt, żeby nadać jej oryginalności i żeby zrobić z niej prawdziwe przekąski.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 20 plasterków sera żółtego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • Sól, pieprz
  • Szczypiorek

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy je ze skorupek i siekamy na drobno. 1/3 szczypiorku siekamy i dodajemy do jajek. Do tego dodajemy majonez i przyprawy do smaku. Wszystko razem mieszamy, a następnie wykładamy na plasterki sera. Zwijamy w rulony i przewiązujemy podzielonym na części szczypiorkiem (tak, żeby szczypiorek miał długość sznurka potrzebnego do związania ruloników).

Zobacz także: 4 pyszne pasty do chleba z domowych składników! Wykorzystaj to, co masz w lodówce

Tymbaliki warzywne

Na koniec coś z jednej strony klasycznego, a z drugiej zupełnie unowocześnionego. Galaretę tworzyły jeszcze nasze babcie. „Zimne nóżki” popularność zyskały jeszcze przed II wojną światową, gdy można było wstąpić do jednego z licznych wówczas wyszynków na „setę i galaretę”. Następnie tzw. auszpik święcił prym w okresie PRL-u.

My proponujemy wam nieco lżejszą wersję galaretki z wykorzystaniem nowalijek, czyli warzyw, które królują w Wielkanoc na polskich stołach.

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki żelatyny
  • Świeża kolendra (można zamienić na natkę pietruszki)
  • Puszka groszku
  • Puszka kukurydzy
  • 2 ugotowane marchewki

Sposób przygotowania:

Żelatynę zalewamy odrobiną wody i odstawiamy do napęcznienia. Jajka gotujemy na twardo i po obraniu kroimy w plasterki. Warzywa siekamy, a z puszki odcedzamy. Do zagotowanego bulionu wlej rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj, aż się rozpuści i odstaw do wystygnięcia. Do małych miseczek włóż po plasterku jajka i odrobinę warzyw (podziel po równo do każdej miseczki). Następnie wszystko zalej bulionem z żelatyną i odstaw do lodówki, żeby stężała.

Tymbaliki najlepiej smakują skropione cytryną lub z dodatkiem sosu tatarskiego.

Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijaństwa. Wiążę się z nim wiele obrzędów religijnych i tradycji ludowych. Koniecznie weź udział w naszym QUIZIE i przekonaj się ile wiesz o Wielkanocy.

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć