Przygotuj w ten sposób truskawki. To pyszna i prosta przekąska
Sezon na truskawki w pełni! Te owoce mają wielu fanów nie tylko dzięki swoim walorom smakowym, ale i uniwersalności: można jeść je samodzielnie, z dodatkami czy w formie rozmaitych przetworów. Lato to natomiast czas sprzyjający eksperymentom – po TikToku krąży prosty sposób na przygotowanie truskawek w atrakcyjnej formie.

Polacy uwielbiają truskawki. Według Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach w 2018 roku nasz kraj zajmował drugie miejsce w Europie pod kątem spożycia tych owoców (łącznie 203 tysiące ton). Nic dziwnego – truskawki są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Są bogate w witaminę A i C; zawierają też związki usprawniające pracę jelit i działające przeciwzapalnie.
Na TikToku pojawił się jakiś czas temu prosty sposób na ich przygotowanie. Zakłada pozbycie się szypułki i jednoczesne lekkie wydrążenie wnętrza owocu, pozwalające na umieszczenie tam ulubionego nadzienia. „Świetny pomysł” – komentują internauci.
Truskawki wydrążone słomką? Szef kuchni poleca
Szef kuchni Dean Edwards opublikował jakiś czas temu film, na którym demonstruje ciekawy sposób pozbywania się szypułek truskawkowych. Ta sztuczka ułatwi przygotowanie owoców do słodkiej, letniej sałatki lub samodzielnego spożywania. Do nietypowego obierania wystarczy jeden przyrząd – słomka.
Jej otwór należy docisnąć do dolnej części owocu i przebić się przez niego aż do końcówki zakończonej szypułką. Dzięki słomce listek z łatwością wyskakuje, a truskawka zostaje lekko wydrążona, co widać po przekrojeniu jej na pół. Wówczas owoc można po prostu zjeść lub wypełnić wcześniej jego środek bitą śmietaną czy roztopioną czekoladą. Przygotowane w ten sposób truskawki sprawdzą się jako przekąska na domową imprezę lub element na zmianę smaku podczas rodzinnego grilla.
Zobacz także: Jak przechowywać truskawki? Dzięki temu będą świeże przez dłuższy czas
Truskawki będą soczyste dzięki tej sztuczce. Ale co zrobić z szypułkami?
Sztuczka pozwala na usunięcie nie tylko szypułek, ale i grubszego, jaśniejszego środka owoców. Przekrojone truskawki będą dzięki temu słodkie i soczyste. Internautom bardzo podoba się prosty trik z wykorzystaniem słomki; wyrażają jednak swoje zaniepokojenie związane z potencjalnym marnowaniem żywności. Dean Edwards uspokaja jednak, że osobiście zjada usunięty środek, a szypułki można wykorzystać na kilka różnych sposobów.
Liściaste końcówki owoców nadają się co prawda do spożywania i są cennym źródłem błonnika oraz potasu, ale nie wszyscy lubią ich surowy smak. Szypułki truskawkowe można zatem zmiksować w koktajlu, przygotować z nich herbaciany napar lub dodać do kompostu (wówczas wspomogą przygotowanie żyznego nawozu do uprawy rozmaitych roślin).
Zobacz także: Po tym rozpoznasz polskie truskawki. Jeden ważny szczegół
5 afrodyzjaków, które znajdziesz w swojej kuchni [GALERIA]

RadioZET.pl/thedailymeal.com/inhort.pl/pandawanda.pl