Obserwuj w Google News

Koniecznie sprawdź najlepsze przepisy na przetwory z wiśni

3 min. czytania
Aktualizacja 29.01.2020
31.05.2019 13:21
Zareaguj Reakcja

Przetwory z wiśni uwielbiane są przez wiele osób. Dzięki nim możemy cieszyć się smakami lata przez cały rok. Koniecznie wypróbuj nasze przepisy na przetwory z wiśni: dżemy, konfitury, soki, a także nalewki!

Na drewnianym blacie leżą przetwory z wiśni
fot. Shutterstock

Przetwory z wiśni świetnie urozmaicają codzienny jadłospis. Soki i kompoty z wiśni idealnie pasują do niedzielnych obiadów. Konfitury i dżemy wiśniowe świetnie się sprawdzą jako dodatek do kanapek, bułek maślanych, czy naleśników. Znajdą one też swoje zastosowanie, gdy najdzie nas ochota na słodki deser. Przetwory możemy śmiało dodać do tarty wiśniowej lub czekoladowego ciasta z wiśniami. Dla osób, które interesują się medycyną naturalną i domowymi sposobami leczenia, polecamy także przygotowanie leczniczej nalewki z wiśni. W naszym artykule znajdziecie sprawdzone przepisy na przetwory wiśniowe na zimę! Koniecznie musicie je wypróbować!

Zobacz także:  Placek z wiśniami spędza sen z powiek łasuchom. Podpowiadamy, jak go zrobić!

Przetwory z wiśni: dżem

Ten przepis na dżem wiśniowy jest łatwy i nie wymaga poświecenia dużej ilości czasu, tak jak w przypadku przepisu tradycyjnego.

Składniki na dżem z wiśni:

  • Wiśnie (około 1,5 kilograma),
  • Cukier (około pół kilograma,
  • Cukier żelujący (jedno opakowanie).

Przygotowanie:

Pierwszy krok to dokładne umycie wiśni oraz ich wydrylowanie. Oczyszczone owoce bez ogonków wrzucamy do garnka i dodajmy do nich cukier żelujący. Gotujemy na małym ogniu. Po 5 minutach należy powoli zacząć dodawać cukier. Od momentu doprowadzenia dżemu do wrzenia, należy jeszcze gotować przez około 5 minut.

Odpowiednio wcześniej należy dokładnie oczyścić i wyparzyć słoiki. Do suchych naczyń wlewamy dżem i mocno zakręcamy. Odstawiamy je do góry dnem. Dopiero ostudzone słoiki należy przenieść do piwnicy lub spiżarni (musi to być miejsce z ograniczonym dostępem do słońca).

Przetwory z wiśni: kompot

Jeśli chcesz cieszyć się owocowymi napojami przez cały rok, koniecznie przygotuj kompot z wiśni na zimę. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych.

Składniki na kompot z wiśni:

  • Wiśnie (kilogram),
  • Woda (pół litra),
  • Cukier (200 gram),

Przygotowanie:

Podobnie jak w przypadku dżemu, najpierw należy umyć wiśnie i usunąć z nich pestek. Następnie do garnka wlać wodę i cukier i zacząć gotować. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu. Gdy otrzymamy już konsystencje syropu, należy gotować jeszcze przez minutę.

Wydrylowane wiśnie wrzuć do wyparzonych i suchych słoików, a następnie zalej je gorącym syropem. Słoiki należy zakręcić i pasteryzować przez 20 minut! Po ostudzeniu słoików należy je odstawić w miejsce z ograniczonym dostępem do słońca.

Przetwory z wiśni: nalewka

Nalewka to idealny napój na chłodne dni. Warto po nią sięgać jesienią i zimą. Pomoże rozgrzać organizm – w efekcie zmniejszy to ryzyko zachorowania. Koniecznie już dziś wypróbuj nasz przepis na nalewkę wiśniową!

Składniki na nalewkę wiśniową

  • Wiśnie (około 1,5 kilograma),
  • Spirytus 95% (około pół litra),
  • Przegotowana woda (200 mililitrów),
  • Cukier (pół kilograma).

Przygotowanie:

Oczywiście najpierw należy zacząć od umycia wiśni i usunięcia z nich pestek. Wymieszaj wodę z alkoholem tak, aby powstał alkohol o mocy 70%. Wiśnie przełóż do słoika i zalej spirytusem. Na 6 tygodni odstaw w ciemnie miejsce. Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć słoikiem.

Po upływie tego czasu zlej płyn ze słoika i pozostałe wiśnie zasyp cukrem. Przez najbliższe kilka dni musimy uzyskać syrop, który wykorzystamy przy tworzeniu kolejnej nalewki.

Powstałą nalewkę z wiśni rozlewamy bo butelkach i odstawiamy na miesiąc. Jeśli nie lubisz zbierającego się osadu, koniecznie całość przecedź.

Zobacz także:  Obok ciasta z wiśniami trudno jest przejść obojętnie. Koniecznie sprawdź, jak je przygotować!

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!