Kompot z suszu na 3 sposoby. Odkryj jego smak na nowo!
Kompot z suszu jest jednym z tradycyjnych napojów bezalkoholowych przyrządzanych z suszonych owoców. Zimą najczęściej podawany jest do drugiego dania lub kolacji wigilijnej.

Kompot z suszu jest tradycyjnym napojem wigilijnym. Do jego przyrządzenia wykorzystuje się suszone owoce. Ten zdrowy napój pozytywnie wpływa na trawienie, można go pić na ciepło lub zimno.
Kiedy postoi kilka dni w lodówce nabiera mocnego aromatu i wyrazistego smaku. Ten smaczny napój pojawia się na prawie każdym stole. Sprawdź, jak przygotować tradycyjny kompot z suszu.
Kompot z suszu przygotowywany jest ze śliwek, gruszek, jabłek, moreli, fig oraz rodzynek. Najlepiej, jeśli doprawi się go cukrem, cytryną, pomarańczą lub goździkami. To właśnie dzięki temu będzie mieć doskonały zapach oraz wyrazisty smak. Jeśli chcemy, aby był jeszcze bardziej aromatyczny, możemy dodać odrobinę białego wina.
Kompot z suszu posiada bardzo wiele wartości odżywczych, a także świetnie gasi pragnienie. Jego skład bogaty jest w witaminę C oraz potas. Suszone owoce zawierają także peptydy oraz żelazo.
Kompot z suszu - prosty przepis
Najczęściej przygotowywany na święta, jednak jest na tyle smaczny, że można podawać go jako dodatek do obiadu lub kolacji. Kompot z suszu przygotowywany jest z wcześniej wysuszonych owoców. W sklepach jest bardzo dużo gotowych mieszanek, które można wykorzystać do przygotowania wigilijnego kompotu. Oczywiście można również samemu ususzyć owoce, które lubi się najbardziej i wykorzystać podczas gotowania tego napoju.
Składniki:
- 20 dag suszonych śliwek,
- po 10 dag suszonych moreli, jabłek i fig,
- 5 dag suszonych gruszek,
- pomarańcza,
- cytryna,
- kawałek kory cynamonu,
- 5 goździków,
- miód
Zobacz także: Makiełki z makiem na 4 sposoby. Wypróbuj te przepisy na święta
Przygotowanie:
- Suszone owoce opłukać i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na 3-4 godziny.
- Pomarańczę oraz cytrynę pokroić w plastry. Dodać do pozostałych owoców. Dodatkowo dorzucić cynamon oraz goździki.
- Całość gotować na małym ogniu przez około 25 minut tak, aby owoce się nie rozpadły. Opcjonalnie można doprawić miodem.
- Schłodzić i przelać do dzbanka.
Kompot z suszu wigilijny - tradycyjny przepis na Boże Narodzenie
Kompot z suszu jest idealnym zwieńczeniem kolacji wigilijnej. Świetnie gasi pragnienie, a dzięki suszonym przyprawom będzie smakować jeszcze lepiej. Kompot z suszu ma bardzo charakterystyczny aromat, dzięki korzennym przyprawom. Jeśli uważasz, że w przepisie znajduje się zbyt dużo goździków, możesz śmiało odjąć kilka lub dodać więcej owoców.
Składniki:
- 100 g jabłek,
- 100 g śliwek,
- 100 g gruszek,
- 100 g miodu,
- 7 szt. goździków,
- 1 pomarańcza,
- cynamon do smaku
Przygotowanie:
- Owoce przełożyć do garnka i zalać wodą, gotować około pół godziny. Podczas gotowania należy dodać miód, goździki oraz cynamon.
- Pomarańcze umyć oraz pokroić w plastry.
- Garnek z kompotem zdjąć z ognia, dodać plastry pomarańczy i odstawić do wystygnięcia.
Zobacz także: Pierniczki świąteczne to bardzo smaczny deser na święta. Wypróbuj 4 łatwe przepisy!
Kompot z suszu bez cukru - prosty przepis
Kompot z suszu i bez cukru może okazać się całkiem smaczny. W tym napoju poczujemy wyrazisty smak owoców i przypraw, które z pewnością przypadną nam do gustu. Przepis jest bardzo prosty oraz szybki w wykonaniu, dlatego każdy, kto nie ma zbyt dużo czasu, powinien go wypróbować.
Składniki:
- 5 łyżek suszonych jabłek,
- 5 łyżek suszonych gruszek,
- 5 łyżek suszonych śliwek,
- laska cynamonu,
- laska wanilii
Przygotowanie:
- Owoce przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i odstawić na około 12 godzin.
- Po tym czasie garnek postawić na gazie i gotować przez około 30 minut. Odstawić garnek i ostudzić.
- Całość przecedzić, owoców nie wyrzucać. Mogą posłużyć jako zdrowa przekąska.
Kompot z suszu - tradycyjny napój świąteczny
Kiedyś kompot z suszu pity był znacznie częściej, a na polskich stołach pojawiał się z początkiem jesieni. W dawnych czasach ten napój traktowany był jako magiczny. Śliwki miały odpędzać złe moce, gruszki zapewniały długowieczność, a jabłka miały sprowadzić do naszego życia nową miłość. Kompot zgodnie z przyjętą w późniejszych latach tradycją był pity na zakończenie kolacji wigilijnej. Do jego przyrządzenia wykorzystywało się gruszki, jabłka oraz śliwkę węgierkę.
Wypróbujesz nasze przepisy na kompot z suszu?
Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów