Obserwuj w Google News

3 przepisy na sos chrzanowy odkryj niesamowity smak tego sosu na nowo

3 min. czytania
18.01.2019 13:40
Zareaguj Reakcja

Poznaj smaczne przepisy na sos chrzanowy do jajek lub mięsa. Te przepisy na pewno sprawdzą się podczas świąt Wielkiejnocy.

sos chrzanowy
fot. Shutterstock

Sos chrzanowy bez wątpienia jest jednym z tych dodatków, które w polskiej kuchni są bardzo znane. Sos można dodać do mięsa, ryb czy nawet sałatek. Dzięki temu danie zyska ciekawy oraz wyrazisty smak, który zapadnie w pamięć. Sos chrzanowy można również dodać do wielkanocnych jajek. Tajemnicą każdego dobrego wielkanocnego dania jest sos chrzanowy.

Zobacz także: 3 przepisy na sernik wielkanocny. Poznaj smaczne pomysły na świąteczne ciasta!

Sos chrzanowy przepis

  • Klasyczny sos chrzanowy jest bardzo prosty w wykonaniu. Jego smak z pewnością przypadnie ci do gustu, dlatego warto go wypróbować jego aksamitną konsystencję oraz nietuzinkowy smak i aromat. Sos chrzanowy można przyrządzić według wielu przepisów, jednak najlepiej jest wypróbować jeden, ten, który znany jest od wielu lat.

Składniki:

  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • chrzan gotowy ze słoika,
  • śmietana 18 proc.,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • biały pieprz, sól, cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. W niewielkim rondelku należy roztopić masło oraz dodać odrobinę mąki. Kiedy całość nabierze złotego koloru, należy wlać bulion i znowu zagotować.
  2. Następnie dodać gotowy chrzan i dokładnie wymieszać.
  3. Następnie dolać śmietanę, w trakcie jej dodawania dokładnie wymieszać.
  4. Na koniec doprawić solą oraz cukrem. 

Zobacz także: 2 przepisy na schab. Poznaj zdrowe przepisy na schab pieczony oraz schab ze śliwką

Sos chrzanowy do jajek

  • Sos chrzanowy to idealny dodatek do jajek na twardo. Ten sos z pewnością urozmaici ich smak oraz doda pikanterii całości. Jajka polane tym sosem smakują wyśmienicie, dlatego warto poznać przepis na ten smaczny sos.

Składniki:

  • słoiczek chrzanu (ok. 160 g),
  • Śmietana 12 % (ok. 170 g),
  • 2 czubate łyżki mąki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • Liść laurowy,
  • 3 angielskie ziela,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlać 2 szklanki wody oraz wrzucić czosnek, liść laurowy oraz ziele angielskie.
  2. Do gotującej się wody należy włożyć chrzan i dokładnie wymieszać. Mąkę dodawać stopniowo, dokładnie mieszając całość.
  3. Sos chrzanowy doprawić pieprzem oraz solą. Podgotować jeszcze przez chwilę.
  4. Gotowe jajka w sosie chrzanowym smakują najlepiej, gdy są ciepłe.

Zobacz także: 3 przepisy na pasztet wielkanocny. Poznaj najlepsze przepisy na świąteczne danie!

Sos chrzanowy do mięsa

  • Sos chrzanowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa, ponieważ nada smak każdej potrawie. Sos chrzanowy do mięsa przygotujesz w banalny sposób, dlatego, jeśli masz mało czasu, koniecznie wypróbuj poniższy przepis.

Składniki:

  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 szklanka,
  • 3 łyżki tartego chrzanu,
  • sól,
  • cukier,
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (12% lub 18%)

Przygotowanie:

  1. W garnku roztopić masło. Kiedy już będzie gorące, należy dodać mąkę, szybko wymieszać i chwilę zasmażyć na jasną zasmażkę. Maksymalnie dwie minuty.
  2. Wtedy do garnka dodać zimny wywar z rosołu. Cały czas należy gotować, aż sos zacznie gęstnieć.
  3. Następnie dodać chrzan, całość dokładnie wymieszać i gotować przez minutę.
  4. Doprawić solą i pieprzem i wyłączyć grzanie. Całość dokładnie wymieszać, aż do połączenia się wszystkich składników.
  5. Następnie dodać śmietanę, aby się nie zważyła, należy wcześniej ją zahartować, do zimnej śmietany należy dodać kilka łyżek gorącego sosu i dokładnie wymieszać. Wtedy można zacząć powoli połączyć wszystkie składniki.

 

Sprawdź swoją wiedzę w naszym quizie. Nie każdy jest w stanie go w pełni wykonać!

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć