Poznaj łatwy przepis na sos śmietanowy. Jego smak cię zachwyci!
Przepis na sos śmietanowy jest bardzo prosty w wykonaniu. Dodając go do różnych dań uzupełnisz i podkreślisz ich smak!

Sos śmietanowy nie nadaje się dla wszystkich. Tłusty smak śmietany z pewnością nie będzie odpowiedni dla osób, które rozpoczęły dietę odchudzającą. Jeśli jednak nie jesteście na diecie, możecie sobie na niego pozwolić. Sprawdźcie, jak jego przygotowanie jest proste.
Zobacz także: 3 smaczne przepisy na sos waniliowy. Musisz je wypróbować!
Sos śmietanowy - prosty przepis
- Gotowy sos śmietanowy z pewnością stanie się ozdobą każdego dania, które wykonasz. Bez wątpienia tego typu dodatek warto połączyć z daniem mięsnym, rybnym lub bezmięsnym.
Składniki:
- 4 łyżki masła,
- 40 dag mąki,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- szklanka śmietany,
- sól
Przygotowanie:
- Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i przygotować zasmażkę.
- Dodać wywar i dokładnie wymieszać. Całość zagotować.
- Dolać śmietanę i wymieszać całość, aż do uzyskania jednolitej masy. Podgrzewać aż sos zacznie wrzeć. Doprawić do smaku.
Sos śmietanowy do mięsa - szybki przepis
- Sos śmietanowy można dodać do różnego rodzaju mięs. Możesz dodać go zarówno do gęsiny, jak i drobiu.
Składniki:
- 1 pełna łyżka mąki pszennej,
- 2 łyżki masła,
- 1 1/2 szklanki bulionu,
- 3 pełne łyżki śmietany 18%,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
- Do rondla przełożyć mąkę pszenną oraz masło. Wymieszać dokładnie, aż do połączenia się wszystkich składników.
- Następnie dodać zimny bulion, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
- Całość gotować około 5 minut.
Sos śmietanowo-koperkowy do ryby
Składniki:
- śmietana 12% 250 ml,
- masło 2 łyżki,
- mąka 1 łyżka,
- koperek świeży 1 pęczek,
- sól,
- pieprz,
- woda,
- 1 kostka rosołowa 1 sztuka
Przygotowanie:
- W niewielkim garnku rozpuścić masło.
- Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. W 1 szklance gorącej wody rozpuścić kostkę rosołową.
- Wlać do garnka z masłem i mąką, mieszać i doprowadzić do wrzenia.
- Następnie wlać powoli śmietanę i wsypać koperek.
- Przyprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy.
Sos śmietanowy do makaronu
- Sos śmietanowy wykorzystany jako dodatek do makaronu z pewnością uzupełni oraz ożywi jego smak. Dzięki odpowiedniej ilość przypraw, sos śmietanowy będzie pasować do niemal każdej potrawy.
Składniki:
- 2 szklanki śmietany 18 proc.,
- szklankę bulionu,
- szklankę mąki pszennej,
- świeżą natkę pietruszki,
- świeży koper,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
- Przygotować bulion warzywny. Do bulionu dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Całość gotować na małym ogniu.
- W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z wodą.
- Przygotowaną mąkę z wodą wlać do garnka z bulionem oraz śmietaną.
- Pietruszkę oraz koperek drobno pokroić i wsypać do garnka. Całość wymieszać.
Zobacz także: 4 smaczne przepisy na sos żurawinowy - wypróbuj szybkie pomysły!
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!