Obserwuj w Google News

Kotlety z tofu są idealną przekąską do pracy! Jak je przygotować?

2 min. czytania
Aktualizacja 30.01.2020
10.06.2019 13:09
Zareaguj Reakcja

Tofu to popularny zamiennik mięsa. Można z niego przygotować wiele potraw, w tym chrupiące kotlety. Sprawdź, jak to zrobić!

Kotlety z tofu
fot. Shutterstock

Tofu w diecie wegetariańskiej i wegańskiej zastępuje mięso. Jest też powszechnie wykorzystywane w kuchni azjatyckiej.

Warto wiedzieć, że z tofu można przyrządzić wiele dań - zarówno obiadowych jak i deserów.

Po tofu sięgają również osoby, które dbają o linię, ponieważ tofu jest niskokaloryczne. W 100 gramach produktu znajduje się zaledwie 76 kalorii.

Kotlety z tofu można potraktować jako danie obiadowe lub przekąska do pracy. Można podawać z chrupiącymi frytkami lub aromatyczną sałatką z sezonowych warzyw.

Kotlety z tofu świetnie sprawdzą się także w burgerach.

Sprawdź, jak przygotować kotlety z tofu! Jest to naprawdę łatwe!

Redakcja poleca

Przepis na proste kotlety z tofu

Poniżej przepis na proste kotlety z tofu, które przygotujesz w kilka minut.

Składniki:

  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 1 szalotka
  • 5 suszonych pomidorów
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta do obtaczania

Przygotowanie:

  1. Tofu wyciągnij z opakowania i odstaw do odsączenia.
  2. Następnie pokrój na mniejsze kawałki i rozdrobnij je widelcem.
  3. Posiekaj  drobno suszone pomidory, szalotkę i czosnek i dodaj do tofu.
  4. Dodaj bułkę tartą, sos sojowy i mąkę ziemniaczaną.
  5. Wyrabiaj masę rękoma.
  6. Uformuj kotlety i smaż je na małej ilości oleju.

Przepis na kotlety z wędzonego tofu

Wędzone tofu ma intensywny smak. Dzięki temu kotlety przygotowane z takiego tofu, będą jeszcze bardziej aromatyczne. Sprawdź, jak to zrobić!

Składniki:

  • 2 opakowania wędzonego tofu
  • 5 kopiastych łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  2. Tofu pokrój na drobniejsze kawałki i rozgnieć widelcem.
  3. Dodaj do tofu cebulę i czosnek, bułkę tartą, mąkę i przyprawy.
  4. Wyrabiaj tofu rękoma.
  5. Formuj z tofu kotlety.
  6. Następnie usmaż je na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.

Zobacz także:  Wonton to chińskie pierożki, które bez problemu przygotujesz w domu!

Przepis na sycące kotlety z tofu

Kotlety z tofu mają być niezwykle sycące. Wystarczy dodać do nich kaszę lub ryż. Takie kotlety sprawdzą się idealnie do burgerów z tofu.

Składniki:

  • 2 opakowania naturalnego tofu
  • 2 szklanki ugotowanego wcześniej ryżu lub kaszy
  • 1 duża cebula
  • 3 suszone pomidory
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  2. To samo zrób z suszonymi pomidorami.
  3. Tofu pokrój na mniejsze kawałki i rozgnieć widelcem.
  4. Do tofu dodaj cebulę, czosnek, suszone pomidory oraz ryż.
  5. Następnie dodaj przyprawy i bułkę tartą.
  6. Masę wyrabiaj rękoma.
  7. Gotowe kotlety smaż na niewielkiej ilości tłuszczu.

Zobacz także: Makaron po tajsku. Poznaj przepis na pyszny i prosty lunch!

Smoothie bowl to zdrowy i pożywny posiłek. Oto kilka pomysłów na jego przygotowanie!