Przepis na racuchy z owsianą kruszonką i śliwkami. Idealna propozycja na jesienne śniadanie
Jeżeli szukasz pomysłu na jesienne śniadanie, koniecznie wypróbuj tę prostą recepturę na racuchy z owsianą kruszonką i śliwkami. Ich smak cię zachwyci. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku.

Biedronka to jeden z najpopularniejszych dyskontów w Polsce. Portugalska sieć sklepów ma również swoje konta w mediach społecznościowych. Na jej profilu na Instagramie, który śledzi ponad 50 tysięcy osób, znajdziemy wiele prostych przepisów na rozmaite dania. Nam wpadła w oko przede wszystkim receptura na racuchy ze śliwkami. To idealna propozycja na jesienne śniadanie.
Przepis na racuchy z owsianą kruszonką i śliwkami. Idealna propozycja na śniadanie
Śniadanie to pierwszy i dla wielu osób również najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jeżeli znudziła ci się tradycyjna jajecznica, kanapki czy owsianka warto, żebyś wypróbował ten prosty przepis na racuchy z owsianą kruszoną i śliwkami. Co prawda przygotowanie przekąski zajmuje około 50 minut, ale jej smak na pewno wynagrodzi ci ten wysiłek.
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
- 1 kg świeżych lub mrożonych śliwek,
- cynamon,
- 300 ml jogurtu naturalnego.
Kruszonka:
- 200 g płatków owsianych,
- 20 g masła,
- sok i skórka z 1 cytryny,
- 2 łyżki miodu.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 35 g świeżych drożdży,
- 3 żółtka,
- 1 jajko,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na początku należy dokładnie wymieszać wszystkie składniki kruszonki. Masę wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy naszą kruszonkę, ostudzamy i łamiemy na drobne kawałki.
Następnie bierzemy się za ciasto. Na początku mieszamy wszystkie składniki - powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do podwojenia objętości. Formujemy racuchy o wielkości dłoni i smażymy z obu stron na złoty kolor. Na koniec odsączamy je z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Potem bierzemy śliwki i usuwamy z nich pestki. Owoce krótko podsmażamy - powinny być lekko twarde. Dodajemy niewielką ilość cynamonu. Następnie wykładamy racuchy na talerze. Podajemy je z jogurtem naturalnym i cukrem wanilinowym. Wierzch dekorujemy śliwkami i kruszonką.
Zobacz także: Przepis na ciasto śliwkowe z bezą od Ani Starmach. Idealna propozycja na jesień
Przepis na placki ze śliwkami
Fani słodkich śniadań mogą również spróbować przyrządzić placki ze śliwkami. Są delikatne i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach. Niewątpliwą zaletą tego dania jest również to, że bardzo szybkie się je robi - potrzebujemy zaledwie kilkunastu minut. Przepis można znaleźć pod tym LINKIEM.
- Pyszne naleśniki w 5 minut. Internauci oszaleli na punkcie tego przepisu
- Jak przyrządzić figi w piekarniku? Ewa Wachowicz dzieli się prostym przepisem
- Jak zrobić hummus z cukinii? Oto szybki i prosty przepis na weekend
5 przypraw o działaniu rozgrzewającym. Warto mieć je w kuchni podczas jesiennych dni [GALERIA]
