Obserwuj w Google News

Przepis na racuchy z owsianą kruszonką i śliwkami. Idealna propozycja na jesienne śniadanie

2 min. czytania
04.10.2023 15:00
Zareaguj Reakcja

Jeżeli szukasz pomysłu na jesienne śniadanie, koniecznie wypróbuj tę prostą recepturę na racuchy z owsianą kruszonką i śliwkami. Ich smak cię zachwyci. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku.

Przepis na racuchy z owsianą kruszonką i śliwkami. Idealna propozycja na jesienne śniadanie
fot. Shutterstock

Biedronka to jeden z najpopularniejszych dyskontów w Polsce. Portugalska sieć sklepów ma również swoje konta w mediach społecznościowych. Na jej profilu na Instagramie, który śledzi ponad 50 tysięcy osób, znajdziemy wiele prostych przepisów na rozmaite dania. Nam wpadła w oko przede wszystkim receptura na racuchy ze śliwkami. To idealna propozycja na jesienne śniadanie.

Redakcja poleca

Przepis na racuchy z owsianą kruszonką i śliwkami. Idealna propozycja na śniadanie

Śniadanie to pierwszy i dla wielu osób również najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jeżeli znudziła ci się tradycyjna jajecznica, kanapki czy owsianka warto, żebyś wypróbował ten prosty przepis na racuchy z owsianą kruszoną i śliwkami. Co prawda przygotowanie przekąski zajmuje około 50 minut, ale jej smak na pewno wynagrodzi ci ten wysiłek.

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • 1 kg świeżych lub mrożonych śliwek,
  • cynamon,
  • 300 ml jogurtu naturalnego.

Kruszonka:

  • 200 g płatków owsianych,
  • 20 g masła,
  • sok i skórka z 1 cytryny,
  • 2 łyżki miodu.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 35 g świeżych drożdży,
  • 3 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na początku należy dokładnie wymieszać wszystkie składniki kruszonki. Masę wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy naszą kruszonkę, ostudzamy i łamiemy na drobne kawałki.

Następnie bierzemy się za ciasto. Na początku mieszamy wszystkie składniki - powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do podwojenia objętości. Formujemy racuchy o wielkości dłoni i smażymy z obu stron na złoty kolor. Na koniec odsączamy je z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Potem bierzemy śliwki i usuwamy z nich pestki. Owoce krótko podsmażamy - powinny być lekko twarde. Dodajemy niewielką ilość cynamonu. Następnie wykładamy racuchy na talerze. Podajemy je z jogurtem naturalnym i cukrem wanilinowym. Wierzch dekorujemy śliwkami i kruszonką.

Zobacz także:  Przepis na ciasto śliwkowe z bezą od Ani Starmach. Idealna propozycja na jesień

Przepis na placki ze śliwkami 

Fani słodkich śniadań mogą również spróbować przyrządzić placki ze śliwkami. Są delikatne i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach. Niewątpliwą zaletą tego dania jest również to, że bardzo szybkie się je robi - potrzebujemy zaledwie kilkunastu minut. Przepis można znaleźć pod tym LINKIEM.

Nie przegap
Rozgrzewające przyprawy idealne na jesień
5 Zobacz galerię
fot. Shutterstock