Przepis na proste ciasto jogurtowe. To klasyczny deser kuchni francuskiej
Klasyczny deser, powszechny we francuskich domach i uwielbiany przez dzieci. Mowa oczywiście o cieście jogurtowym. Aleksandra Crapanzano, znana autorka książek kucharskich i Amerykanka od lat mieszkająca we Francji, zdradziła, jak przygotować ten przysmak w domu. Prostota, lekkość i znakomity smak – właśnie tymi cechami odznacza się ciasto jogurtowe!

Nie tak dawno pisaliśmy o popularnym wypieku clafoutis – kiedyś ukochanym cieście francuskich chłopów, a dziś dobrze znanym przysmaku. Tym razem zrobiło się głośno o innym deserze z tego kraju. Wszystko za sprawą portalu BBC, który opisał jedną z receptur Aleksandry Crapanzano. Autorka zamieściła przepis na ciasto jogurtowe w swojej książce „Gâteau: The Surprising Simplicity of French Cakes”.
Proste ciasto jogurtowe. Wystarczą podstawowe składniki
Francuskie ciasto jogurtowe ma być jak najprostsze w wykonaniu. W związku z tym często pieką je nawet dzieci. Deser wytrzyma wiele i zawsze kończy się sukcesem – niezależnie od tego, jak długo ubijamy jajka. Całość smakuje znakomicie nawet wtedy, gdy wyjmujemy z piekarnika ciasto o kilka minut za późno. W jakie składniki należy zaopatrzyć się przed przystąpieniem do pieczenia?
- 125 g jogurtu naturalnego (z pełnego mleka)
- 3 duże jajka o temperaturze pokojowej
- 200 g cukru pudru
- 180 g mąki pszennej lub tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 108 g oleju rzepakowego lub z pestek winogron
- masło i garść mąki do posmarowania i oprószenia blaszki do pieczenia
Zobacz także: Domowe lody truskawkowe w wersji fit smakują wyśmienicie. Oto prosty przepis
Ciasto jogurtowe jak z Francji. Jak je przygotować?
Proces przygotowania ciasta jogurtowego rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 175 stopni Celsjusza oraz nasmarowania masłem i oprószenia mąką foremki do pieczenia (22x11 cm). Następnie przystępujemy do właściwego procesu: jogurt przelewamy do miski, dodajemy jajka i ubijamy. Do mieszanki wsypujemy cukier puder i ponownie ubijamy. Następnie stopniowo – cały czas ubijając – dorzucamy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Ciasto powinno być jednorodne i bez zauważalnych grudek.
Całość przelewamy do przygotowanej wcześniej blaszki i pieczemy przez 35-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż gotowe ciasto jogurtowe wystygnie, po czym zasiadamy do degustacji – najlepiej z kawą lub herbatą.
Zobacz także: Piecze ciasta wyglądające jak laptop czy telefon. Niesamowity cukiernik podbija social media
5 afrodyzjaków, które znajdziesz w swojej kuchni [GALERIA]

RadioZET.pl/bbc.com