Obserwuj w Google News

Jak zrobić pikle śliwkowe? Ewa Wachowicz zdradza łatwy przepis

2 min. czytania
10.10.2023 10:16
Zareaguj Reakcja

Pikle śliwkowe to jesienna przekąska, która nie ma sobie równych. Jest prosta do przyrządzenia. Wypróbuj ten przepis od Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz podaje przepis na pikle śliwkowe
fot. VIPHOTO/East News/Shutterstock

Jesień zawitała również do naszych kuchni, które są pełne sezonowych przysmaków. To idealny moment, aby sięgnąć po sprawdzone przepisy i przygotować z nich różne przetwory na zimę. O tej porze roku możemy cieszyć się m.in. wybornym smakiem śliwek o szerokim zastosowaniu kulinarnym.

Swoją domową spiżarnię warto wzbogacić również o śliwkowe pikle. Łatwym przepisem na tę przekąskę podzieliła się na swoim blogu Ewa Wachowicz. Owoce w takiej odsłonie będą idealnym dodatkiem nie tylko do sałatek, ale też różnych dań obiadowych. Możesz wykorzystać je także do przygotowania „deski serów”.

Śliwkowe pikle to smak jesieni. Jak je zrobić?

Jeżeli do tej pory rzadko przyrządzałeś samodzielnie różne przetwory na zimę, czas najwyższy to zmienić. Ten przepis jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Do przyrządzenia tej przekąski możesz wybrać dowolną odmianę śliwek. W tym przypadku Ewa Wachowicz najbardziej poleca jednak węgierki.

Redakcja poleca

SKŁADNIKI:

  • 2 kg śliwek
  • ziele angielskie
  • goździki
  • kardamon albo laska wanilii

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki czerwonego octu winnego
  • łyżka soli
  • szklanka miodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Najpierw myjemy śliwki, kroimy je na pół i usuwamy z nich pestki.

2. Następnie układamy je w wyparzonych słoikach.

3. Do każdego z nich wsypujemy goździki, ziele angielskie oraz wyjęty ze strąków kardamon (lub wanilię).

4. Śliwki zalewamy marynatą (składniki mieszamy oraz gotujemy)

5. Słoiki zamykamy.

6. Na koniec pasteryzujemy je przez 20 minut z wykorzystaniem piekarnika albo w garnku z wrzącą wodą.

Zobacz także: Podajemy przepis na pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Musisz je wypróbować

Inne pomysły na jesienne przysmaki ze śliwek

Lista pomysłów na zastosowanie śliwek w kuchni jest ogromna. Jesienią warto przygotować z nich aromatyczny rozgrzewający kompot, który sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Możesz serwować je również z goframi lub przygotować z nich owocowy dżem z dodatkiem cynamonu w sam raz do naleśników lub na kanapki. Śliwki mogą wzbogacić również smak owsianki. Ponadto warto wykorzystać je jako farsz do kruchej tarty.

Nie przegap
Co-jeść-w-październiku-Postaw-na-sezonowe-produkty_
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_Nastyaofly