Jak zrobić pikle śliwkowe? Ewa Wachowicz zdradza łatwy przepis
Pikle śliwkowe to jesienna przekąska, która nie ma sobie równych. Jest prosta do przyrządzenia. Wypróbuj ten przepis od Ewy Wachowicz

Jesień zawitała również do naszych kuchni, które są pełne sezonowych przysmaków. To idealny moment, aby sięgnąć po sprawdzone przepisy i przygotować z nich różne przetwory na zimę. O tej porze roku możemy cieszyć się m.in. wybornym smakiem śliwek o szerokim zastosowaniu kulinarnym.
Swoją domową spiżarnię warto wzbogacić również o śliwkowe pikle. Łatwym przepisem na tę przekąskę podzieliła się na swoim blogu Ewa Wachowicz. Owoce w takiej odsłonie będą idealnym dodatkiem nie tylko do sałatek, ale też różnych dań obiadowych. Możesz wykorzystać je także do przygotowania „deski serów”.
Śliwkowe pikle to smak jesieni. Jak je zrobić?
Jeżeli do tej pory rzadko przyrządzałeś samodzielnie różne przetwory na zimę, czas najwyższy to zmienić. Ten przepis jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Do przyrządzenia tej przekąski możesz wybrać dowolną odmianę śliwek. W tym przypadku Ewa Wachowicz najbardziej poleca jednak węgierki.
SKŁADNIKI:
- 2 kg śliwek
- ziele angielskie
- goździki
- kardamon albo laska wanilii
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 2 szklanki czerwonego octu winnego
- łyżka soli
- szklanka miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Najpierw myjemy śliwki, kroimy je na pół i usuwamy z nich pestki.
2. Następnie układamy je w wyparzonych słoikach.
3. Do każdego z nich wsypujemy goździki, ziele angielskie oraz wyjęty ze strąków kardamon (lub wanilię).
4. Śliwki zalewamy marynatą (składniki mieszamy oraz gotujemy)
5. Słoiki zamykamy.
6. Na koniec pasteryzujemy je przez 20 minut z wykorzystaniem piekarnika albo w garnku z wrzącą wodą.
Zobacz także: Podajemy przepis na pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Musisz je wypróbować
Inne pomysły na jesienne przysmaki ze śliwek
Lista pomysłów na zastosowanie śliwek w kuchni jest ogromna. Jesienią warto przygotować z nich aromatyczny rozgrzewający kompot, który sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Możesz serwować je również z goframi lub przygotować z nich owocowy dżem z dodatkiem cynamonu w sam raz do naleśników lub na kanapki. Śliwki mogą wzbogacić również smak owsianki. Ponadto warto wykorzystać je jako farsz do kruchej tarty.
- Przepis na ciasto śliwkowe z bezą od Ani Starmach. Idealna propozycja na jesień
- Przepis na racuchy z owsianą kruszonką i śliwkami. Idealna propozycja na jesienne śniadanie
- 3 przepisy na ciasta ze śliwkami. Na który dziś się skusisz?
Co jeść w październiku? Postaw na sezonowe produkty [GALERIA]
