Przepis na jagodzianki siostry Anastazji. Co za niebiański smak!
Sezon na jagodzianki trwa w najlepsze. Warto zatem zrobić je na podstawie receptur znanych w kulinarnym świecie nazwisk. To dobry czas, by wypróbować przepis na jagodzianki popularnej autorki książek kucharskich - siostry Anastazji.

Polski poczet ekspertów kulinarnych jest niezwykle bogaty: od uznanych osobistości (np. Magda Gessler czy Robert Makłowicz), przez młodsze pokolenie znane z programów z elementami rywalizacji (Ania Starmach), aż po nowe, obiecujące postaci działające w przestrzeni internetowej ( Rozkoszny). To grono od lat zasila także znana wielu Polakom siostra Anastazja Pustelnik – zakonnica ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości oraz autorka popularnych książek kucharskich.
Wśród jej licznych receptur na smakowite przysmaki można znaleźć przepis na jagodzianki. Portal smakosze.pl postanowił go przetestować.
Przepis na jagodzianki. Tak robi je siostra Anastazja
Domowe jagodzianki to ulubiony wypiek wielu osób. Te słodkie bułeczki idealnie nadają się do popołudniowej kawy i herbaty. To również znakomity pomysł na śniadanie zabrane do szkoły lub pracy. Przepis na jagodzianki siostry Anastazji przewiduje użycie następujących składników:
- 1 kg mąki pszennej
- 110 g masła (powinno być miękkie)
- 80 g świeżych drożdży
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 5 żółtek jajek
- 2 jajek (przydadzą się do posmarowania jagodzianek, zanim te powędrują do pieca)
- 500 g jagód
- opakowania cukru waniliowego
- 2 lub 3 łyżek cukru pudru
- szczypty soli
Zaczynamy od przygotowania drożdży. Kruszymy je, przekładamy do szklanego naczynia, wsypujemy 2 łyżeczki cukru oraz 2 łyżeczki mąki i wlewamy pół szklanki ciepłego mleka. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe i suche miejsce. Gdy drożdże wyrosną, przesiewamy pozostałą mąkę przez sito i mieszamy z masłem, cukrem, solą, żółtkami jaj oraz ciepłym mlekiem. Dodajemy do drożdży i wyrabiamy ciasto ręcznie. Następnie wkładamy je do miski, przykrywamy ręcznikiem lub ścierką i odstawiamy na godzinę.
Zobacz także: Najprostsze babeczki z malinami Ani Starmach. "Same znikają ze stołu"
Przepis na jagodzianki siostry Anastazji. Wypróbuj go w domu
Czas na przygotowanie nadzienia, czyli absolutnej esencji całego przysmaku. Jagody należy podsmażyć z cukrem waniliowym, stopniowo dodając do mieszanki cukier puder. Gdy ciasto drożdżowe odpowiednio wyrośnie, trzeba uformować z niego małe placki, w których środku umieszcza się jagody. Przepis na jagodzianki siostry Anastazji zakłada, że każdy kawałek ciasta z owocami należy skleić tak, by przybrał pożądany kształt bułeczki.
Jagodzianki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdej z nich smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni (opcja grzania: góra-dół).
Zobacz także: Jak najlepiej mrozić czereśnie? Oto prosty i skuteczny sposób
RadioZET.pl/smakosze.pl