Obserwuj w Google News

Przepis na ciasto śliwkowe z bezą od Ani Starmach. Idealna propozycja na jesień

2 min. czytania
25.09.2023 15:03
Zareaguj Reakcja

Ekspertka kulinarna Ania Starmach podzieliła się prostym przepisem na ciasto śliwkowe z bezą. To deser idealny na jesienne dni. Sprawdź, jak go przygotować.

Przepis na ciasto śliwkowe z bezą od Ani Starmach. Idealna propozycja na jesień
fot. Shutterstock

Jesień sprzyja spędzaniu czasu w domu. Gdy za oknem zimo i deszczowo, wiele osób doskonali swoje umiejętności kulinarne. Aby poprawić sobie nastrój, przyrządzamy słodkie przekąski i pieczemy ciasta. Doskonale zdaje sobie z tego sprawę polska ekspertka kulinarna Anna Starmach. Gwiazda TVN-u na swoim profilu na Instagramie podzieliła się ostatnio ciekawym przepisem na ciasto śliwkowe z bezą. To idealna propozycja na jesienne dni.

Przepis na ciasto śliwkowe z bezą od Ani Starmach. Idealna propozycja na jesień

Jesień wielu osobom kojarzy się właśnie ze śliwkami. I słusznie - okres na te owoce trwa od końca lipca do października. Smakołyk ten chętnie spożywamy w formie samodzielnej przekąski, ale nie tylko. To również doskonały składnik różnorakich deserów. Poniżej przedstawiamy przepis na ciasto śliwkowe z bezą. Tę prostą recepturą podzieliła się Ania Starmach na swoim profilu na Instagramie.

Redakcja poleca

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 320 g mąki,
  • 250 g zimnego masła,
  • 80g cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Beza:

  • 4 białka,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 700 g śliwek węgierek.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na początku łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części i wkładamy do lodówki. Następnie myjemy śliwki i pozbywamy się pestek. Bierzemy połowę ciasta, rozwałkowujemy i przekładamy do okrągłej formy o przekroju około 28 centymetrów. Masę nakłuwamy widelcem i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec tego procesu dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wykładamy śliwki i przykrywamy je bezą. Następnie wyciągamy z lodówki drugi kawałek ciasta i ścieramy. Smakołyk ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut. 

Śliwki - właściwości zdrowotne

Śliwki są naturalnie bogate w cukry owocowe, takie jak glukoza, fruktoza i sacharoza. Zawierają również mieszankę witamin i minerałów. Są bogate w wapń, magnez, kwas foliowy, potas, żelazo, mangan, a także w witaminy C, A, E, K oraz B6. 

Śliwki, o czym nie wszyscy wiedzą, wykazują wiele właściwości zdrowotnych. Działają m.in. przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Poprawiają funkcje poznawcze i parametry zdrowia kości, a także obniżają czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego - podaje portal dietetycy.org.pl.

Nie przegap
Popularne odmiany dyni
5 Zobacz galerię
fot. Shutterstock