Obserwuj w Google News

Tak nigdy nie przechowuj kawy. Zaczyna nieprzyjemnie pachnieć

2 min. czytania
15.02.2023 10:27
Zareaguj Reakcja

Aromatyczny zapach kawy o poranku sprawia, że znacznie przyjemniej wstaje się z łóżka. Niezależnie od tego, czy jesteśmy miłośnikami kawy mielonej czy ziarnistej, powinniśmy przechowywać ją w odpowiedni sposób. Dzięki temu dłużej utrzyma swój intensywny zapach i wyjątkowy smak. Jak sprawić, by kawa nie wywietrzała? Oto kilka przydatnych wskazówek.

Jak przechowywać kawę
fot. shutterstock

Kawę przepełniają subtelne aromaty, które łącząc się ze sobą tworzą wyjątkowy zapach. Niestety unikalny zapach kawy na początku jest intensywny, a potem stopniowo się ulatnia. Proces ten zachodzi znacznie szybciej jeśli przechowujemy kawę w nieodpowiedni sposób. Niezależnie od tego, czy na co dzień pijemy kawę mieloną, czy też jesteśmy fanami kawy ziarnistej, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad. Dzięki temu zawsze o poranku będziemy cieszyć się pobudzającą i rozkoszną wonią.

Tak nie przechowuj kawy. To podstawowe błędy

Pierwsza i najważniejsza zasada przechowywania kawy – zarówno tej mielonej, jak i ziarnistej - mówi, że po otworzeniu opakowania powinniśmy zużyć jego zawartość maksymalnie w ciągu czterech tygodni. Po tym czasie kawa staje się mniej aromatyczna, a w związku z tym również mniej smaczna.

Eksperci stanowczo odradzają przechowywanie kawy w lodówce, razem z innym jedzeniem. Wówczas zapachy poszczególnych produktów wzajemnie na siebie oddziałują. Zamrażanie kawy również nie wchodzi w grę. Dlaczego? Podczas rozmrażania żywności uwalnia się bowiem woda – to bardzo źle wpływa na jakość kawy i może powodować problemy z późniejszym jej zaparzeniem.

Redakcja poleca

Jak przechowywać kawę mieloną? Podstawowe zasady

Kawa mielona niestety traci aromat znacznie szybciej niż kawa ziarnista. W związku z tym musimy odpowiednio o nią dbać. Jeśli chcemy, by długo kusiła nas swoim intensywnym zapachem i smakiem, powinniśmy przechowywać ją w szczelnym i nieprzezroczystym opakowaniu.

Niezwykle ważna jest także temperatura, w jakim przechowujemy kawę mieloną. Warto wybrać miejsce, w którym panuje temperatura pokojowa. Kawa traci jakość, gdy narażona jest na oddziaływanie intensywnego światła. Również nadmierne ciepło nie wpływa na nią dobrze. W związku z tym nie powinniśmy przechowywać kawy w szafkach znajdujących się obok kaloryfera lub blisko kuchenki. Para, unosząca się podczas gotowania niekorzystnie wpłynie na jej strukturę oraz smak.

Jak przechowywać kaw
fot. shutterstock

Zobacz również:  Tych produktów nie łącz z kawą. Organizm ci za to podziękuje

Jak przechowywać kawę ziarnistą? Oto instrukcja

Kawa ziarnista zdecydowanie dłużej zachowuje aromat i smak. Nie oznacza to jednak, że jej przechowywanie nie ma znaczenia. Najważniejsze, by ziarna „trzymać” w szczelnym i ciemnym pojemniku z dala od światła słonecznego i intensywnych zapachów.

Opakowania kaw ziarnistych często są przygotowane do odpowiedniego przechowywania. Niektóre z nich wyposażone są w specjalne wielorazowe zamknięcie i jednostronny wentyl, który nie pozwala powietrzu dostać się do środka opakowania. Zakup kawy w takim opakowaniu znacznie ułatwia sprawę. Wystarczy, że każdorazowo będziemy pamiętać mocnym dociśnięciu hermetycznego zamknięcia.

RadioZET.pl