Obserwuj w Google News

Przechowujesz tak truskawki? Przez to będą szybciej się psuły

2 min. czytania
18.05.2023 14:39
Zareaguj Reakcja

Jesteś wielkim miłośnikiem truskawek? Sprawdź, jakiego błędu nie popełniać podczas ich przechowywania. Niestety większość z nas robi to nagminnie.

Truskawki
fot. Shutterstock

Maj kojarzy nam się nie tylko z piękną, wiosenną pogodą. To czas, kiedy na straganach i sklepowych półkach pojawiają się pierwsze, świeże truskawki. Te popularne owoce zachwycają nas swoim słodkim smakiem i przepięknym aromatem, któremu trudno się oprzeć. Możliwości ich zastosowania w kuchni jest bez liku.

Poza tym, że smakują wyśmienicie jako samodzielna przekąska, mogą być także znakomitym dodatkiem do różnych deserów i potraw. Warto również wykorzystać je jako składnik zdrowych, sycących koktajli. Aby zachowały swoje walory smakowe i zapachowe przez dłuższy czas, należy przechowywać je we właściwy sposób. Okazuje się, że często jednak robimy pewien błąd, przez który znacznie szybciej tracą swoją świeżość.

Redakcja poleca

Jak przechowywać truskawki? Unikaj tego błędu

Truskawki to jedne z tych owoców, które trzymane w nieodpowiednich warunkach bardzo szybko się psują. Jeżeli nie chcemy ich spożyć od raz, tuż po zakupie najlepiej przechowywać je w lodówce. Oczywiście wcześniej należy je dokładnie wypłukać w wodzie, aby pozbyć się z nich wszelkich zanieczyszczeń.

Aby truskawki wytrzymały jak najdłużej, warto zwrócić uwagę na tę kwestię. Chodzi o szypułkę. Wiele osób podczas płukania tych owoców, pozbywa się tego elementu, przez co truskawki szybciej stają się miękkie i wyglądają mniej apetycznie. Warto pamiętać również o tym, że szypułka truskawki jest jadalna, a poza tym podobnie jak miąższ zawiera wiele cennych składników odżywczych. Można ją wykorzystać np. jako dekorację deserów lub dodatek do smoothie.

Zobacz także: Czy truskawki można zamrozić? Podpowiadamy

Właściwości zdrowotne truskawek

Truskawki mają dobroczynny wpływ na organizm. Zawierają wiele cennych witamin oraz minerałów, które pomagają zachować nam piękny wygląd i dobre samopoczucie. Są bogate m.in. w witaminę C, która jest silnym, naturalnym przeciwutleniaczem. Z kolei obecny w nich potas pomaga regulować ciśnienie krwi.

W truskawkach znajdziemy także sporą ilość błonnika pokarmowego. Jest on odpowiedzialny za lepsze trawienie. Ponadto zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas. Te smakowite owoce podobnie jak np. arbuz są również idealną przekąską na upalne dni, ze względu na to, że szybko gaszą pragnienie i pomagają nawodnić organizm.

Zobacz także: To ciasto truskawkowe smakuje nieziemsko. Zrobisz je bez pieczenia

Para zakochanych
5 Zobacz galerię
fot. Shutterstock