Obserwuj w Google News

Jak przechowywać paprykę? Uważaj na ten błąd

2 min. czytania
17.07.2023 15:58
Zareaguj Reakcja

Latem chętnie sięgamy po paprykę, która doskonale smakuje jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek do różnych dań. W jakich warunkach ją przechowywać, aby była dłużej świeża? Tego błędu lepiej unikać.

przechowywanie papryki
fot. Shutterstock

Papryka, podobnie jak pomidory i ogórki znalazła swoje stałe miejsce w naszym wakacyjnym menu. Chętnie spożywamy ją w postaci pożywnych zup i sosów. Papryka to również idealny składnik warzywnych, lekkich sałatek. Warto przyrządzić z niej na zimę także różne domowe przetwory.

Aby papryka zachowała swoje walory smakowe i odżywcze przez dłuższy czas, musimy po zerwaniu przechowywać ją w odpowiednich warunkach. Niestety wiele osób robi to nieprawidłowo, przez co warzywo szybko ulega zepsuciu i traci swoje cenne właściwości. Czego zatem powinniśmy się wystrzegać?

Redakcja poleca

Jak najlepiej przechowywać paprykę? Podpowiadamy

Zdarza się, że po zakupie pozostawiamy paprykę na kuchennym blacie czy stole. Niestety w takich warunkach papryka szybko gnije i wiotczeje. Warto o tym pamiętać szczególnie latem. Wysokie temperatury sprawią, że warzywo po krótkim czasie będzie wyglądać mało apetycznie. Zdecydowanie lepszym miejscem dla tego przysmaku będzie lodówka.

W chłodnych temperaturach papryka wytrzyma znacznie dłużej. Przechowując ją w tych warunkach, warto zwrócić uwagę, aby nie umieszczać jej w pobliżu warzyw czy owoców, które wydzielają etylen, bo przez to szybciej straci swoją świeżość – dotyczy to głównie dojrzałych okazów.

Zobacz także: Jak grillować paprykę? Katarzyna Bosacka zdradza prosty sposób

Właściwości zdrowotne papryki

Zastanawiasz się, dlaczego warto jeść paprykę? Lista jej zdrowotnych właściwości jest bardzo długa i z pewnością warto uwzględnić ją w swoim menu. Zawarta w niej witamina C nie tylko wzmacnia odporność, ale też pomaga na dłużej zachować młody wygląd skóry i paznokci.

Poza tym jedzenie papryki wzmacnia naczynia krwionośne. Spożywanie tego warzywa zalecane jest również kobietom będącym w ciąży ze względu na sporą zawartość kwasu foliowego. Ma on bowiem duże znaczenie dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego u dziecka.

Zobacz także: Papryka marynowana to idealny dodatek do dań! Jest pyszna, zdrowa i prosta w przygotowaniu. Sprawdź nasz przepis