Prosty sernik z mikrofalówki. Zrobisz go przy użyciu kilku składników
Sernik to zawrotnie popularny wypiek. Uwielbiają go ludzie dookoła świata, ale wydaje się, że zajmuje on szczególne miejsce w sercach Polaków, którzy raczą się nim zarówno od święta, jak i bez okazji. Co ciekawe – to ciasto świetnie sprawdza się również jako drobna przekąska, którą przygotujesz zaskakująco szybko w kuchence mikrofalowej.

Sernik z mikrofalówki? Czy to w ogóle możliwe? Popularny portal kulinarny Tasty twierdzi, że jak najbardziej. Ta przekąska idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub herbaty, a do jej przygotowania nie potrzebujesz piekarnika. Sprawdź, jak błyskawicznie zrobić zmniejszoną wersję kultowego ciasta.
Prosty sernik z mikrofalówki. Jakich składników potrzebujesz?
Redaktor Alvin Zhou z Tasty podpowiada, że podana lista składników odpowiada jednej porcji. Jeżeli chcesz wykonać więcej miniwypieków dla swoich bliskich – zaopatrz się w kilka kokilek. Ciasto jest bowiem przygotowywane właśnie w tym naczyniu. Uwaga! Przepis stworzono w USA, gdzie do tego typu wypieków wykorzystuje się tzw. cream cheese. Jego polskim zastępnikiem może być twaróg sernikowy. Jeżeli nie opowiada ci konsystencja – dodaj do niego odrobinę serka mascarpone.
Oto składniki potrzebne do stworzenia szybkiego ciasta z kuchenki mikrofalowej:
- łyżeczka masła
- pół paczki herbatników
- 115 g twarogu sernikowego (ewentualnie zmieszanego z mascarpone)
- 2 łyżeczki cukru
- 3 krople ekstraktu waniliowego
- 5 małych owoców, np. malin, borówek czy truskawek
Zobacz także: Przepis na proste ciasto jogurtowe. To klasyczny deser kuchni francuskiej
Przygotuj ten sernik w kuchence mikrofalowej. Oszalejesz na jego punkcie
Rozpuść masło w kokilce i rozprowadź je po całym naczyniu (również po ściankach). Pokrusz herbatniki tak, by została z nich drobno zmielona masa. Dodaj do kokilki z rozpuszczonym masłem i dobrze wymieszaj - baza z herbatników powinna być równo dociśnięta łyżką do wnętrza naczynia. W drugiej, małej misce zmieszaj twaróg sernikowy, cukier i ekstrakt waniliowy aż do uzyskania jednorodnej masy bez grudek. Wlej całość do kokilki tak, by mieszanka pokryła pokruszone drobno herbatniki wymieszane z masłem.
Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej z połową mocy przez co najmniej 4 minuty, z przerwą co 45 sekund. Po wyjęciu upewnij się, że sernik nie wylewa się z kokilki i umieść go w zamrażalniku na około 30 minut – powinien całkowicie ostygnąć.
Na sam koniec poluzuj brzegi ciasta nożem, wkładając go między sernik a kokilkę. Możesz jeść wypiek prosto z naczynia lub wyłożyć go na talerz, herbatnikami do góry. Przed konsumpcją umieść na serniku ulubione owoce.
- Przepis na jagodzianki siostry Anastazji. Co za niebiański smak!
- Ania Starmach zdradza przepis na malinowe tiramisu. Wypróbuj tę recepturę
- Muffiny z wiśniami to wakacyjny przysmak. Ten przepis jest hitem na TikToku
RadioZET.pl/tasty.co