Obserwuj w Google News

Prosty sernik z mikrofalówki. Zrobisz go przy użyciu kilku składników

2 min. czytania
27.07.2023 10:08
Zareaguj Reakcja

Sernik to zawrotnie popularny wypiek. Uwielbiają go ludzie dookoła świata, ale wydaje się, że zajmuje on szczególne miejsce w sercach Polaków, którzy raczą się nim zarówno od święta, jak i bez okazji. Co ciekawe – to ciasto świetnie sprawdza się również jako drobna przekąska, którą przygotujesz zaskakująco szybko w kuchence mikrofalowej.

Ten sernik przygotujesz bez użycia piekarnika.
fot. margouillat photo, HenadziPechan/Shutterstock

Sernik z mikrofalówki? Czy to w ogóle możliwe? Popularny portal kulinarny Tasty twierdzi, że jak najbardziej. Ta przekąska idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub herbaty, a do jej przygotowania nie potrzebujesz piekarnika. Sprawdź, jak błyskawicznie zrobić zmniejszoną wersję kultowego ciasta.

Redakcja poleca

Prosty sernik z mikrofalówki. Jakich składników potrzebujesz?

Redaktor Alvin Zhou z Tasty podpowiada, że podana lista składników odpowiada jednej porcji. Jeżeli chcesz wykonać więcej miniwypieków dla swoich bliskich – zaopatrz się w kilka kokilek. Ciasto jest bowiem przygotowywane właśnie w tym naczyniu. Uwaga! Przepis stworzono w USA, gdzie do tego typu wypieków wykorzystuje się tzw. cream cheese. Jego polskim zastępnikiem może być twaróg sernikowy. Jeżeli nie opowiada ci konsystencja – dodaj do niego odrobinę serka mascarpone.

Oto składniki potrzebne do stworzenia szybkiego ciasta z kuchenki mikrofalowej:

  • łyżeczka masła
  • pół paczki herbatników
  • 115 g twarogu sernikowego (ewentualnie zmieszanego z mascarpone)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 krople ekstraktu waniliowego
  • 5 małych owoców, np. malin, borówek czy truskawek

Zobacz także: Przepis na proste ciasto jogurtowe. To klasyczny deser kuchni francuskiej

Przygotuj ten sernik w kuchence mikrofalowej. Oszalejesz na jego punkcie

Rozpuść masło w kokilce i rozprowadź je po całym naczyniu (również po ściankach). Pokrusz herbatniki tak, by została z nich drobno zmielona masa. Dodaj do kokilki z rozpuszczonym masłem i dobrze wymieszaj - baza z herbatników powinna być równo dociśnięta łyżką do wnętrza naczynia. W drugiej, małej misce zmieszaj twaróg sernikowy, cukier i ekstrakt waniliowy aż do uzyskania jednorodnej masy bez grudek. Wlej całość do kokilki tak, by mieszanka pokryła pokruszone drobno herbatniki wymieszane z masłem.

Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej z połową mocy przez co najmniej 4 minuty, z przerwą co 45 sekund. Po wyjęciu upewnij się, że sernik nie wylewa się z kokilki i umieść go w zamrażalniku na około 30 minut – powinien całkowicie ostygnąć.

Na sam koniec poluzuj brzegi ciasta nożem, wkładając go między sernik a kokilkę. Możesz jeść wypiek prosto z naczynia lub wyłożyć go na talerz, herbatnikami do góry. Przed konsumpcją umieść na serniku ulubione owoce.

Nie przegap

RadioZET.pl/tasty.co