Obserwuj w Google News

Proste nuggetsy z kalafiora. Wyglądają i smakują obłędnie

2 min. czytania
15.06.2023 18:07
Zareaguj Reakcja

Kalafior posiada wiele niezwykle cennych składników odżywczych. Zazwyczaj jemy go w ugotowanej wersji, ale równie dobrze smakuje wyjęty prosto z piekarnika. Po TikToku krąży przepis na kalafiorowe, pieczone nuggetsy. Internauci pokochali to danie.

Kalafior z piekarnika w nuggetsowej wersji cię zaskoczy.
fot. @dietaniecud/TikTok, Karol Porwich/East News

Kalafior jest źródłem wielu dobroczynnych związków mineralnych. Podczas spożywania go dostarczamy organizmowi m.in. potas, magnez i żelazo. To warzywo korzystnie wpływa na nasze zdrowie dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, regulującego pracę jelit, a jego niski indeks glikemiczny umożliwia włączenie kalafiorowych dań w dietę osób chorujących na cukrzycę.

Wielość potraw, które można przygotować na bazie kalafiora, zaskakuje. Dietetyczka z TikToka, tworząca pod pseudonimem @dietaniecud, podzieliła się jakiś czas temu urozmaiconym przepisem na kalafior z piekarnika, wyglądający jak...nuggetsy z kurczaka.

Redakcja poleca

Kalafior z piekarnika w postaci nuggetsów. Czego potrzebujesz?

Zanim przystąpimy do przygotowania potrawy, musimy zaopatrzyć się w składniki. Poza kalafiorem przydadzą się: szklanka mąki, szklanka skrobi ziemniaczanej, przyprawy (kurkuma, czosnek, papryka słodka, papryka wędzona), szklanka wody, szklanka bułki tartej, olej, świeży czosnek, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, sriracha i syrop z agawy.

Liczb składników może przytłoczyć, ale ten przepis na nuggetsowy kalafior z piekarnika jest banalnie prosty. Efekt końcowy smakuje i wygląda wyśmienicie!

Zobacz także: Dodaj ten składnik do gotującego się kalafiora. Dzięki niemu zachowa piękny kolor

Nuggetsowy kalafior z piekarnika. Jak przygotować to danie?

Zgodnie z przepisem @dietaniecud, należy zacząć od oddzielenia od siebie różyczek kalafiora. Następnie trzeba obtoczyć je w cieście stworzonym dzięki zmieszaniu mąki, skrobi ziemniaczanej i przypraw zalanych wodą. Przygotowane w ten sposób warzywo dokładnie obtaczamy w bułce tartej i wstawiamy do piekarnika (15 minut w 180 stopniach Celsjusza lub – jeśli jest taka potrzeba – odrobinę dłużej). W czasie pieczenia warto wykorzystać czas i przygotować glazurę. Na patelni należy podgrzać dwie łyżki oleju, po czym usmażyć na nich pokrojony czosnek i dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżkę sosu sojowego i srirachy oraz 1,5 łyżki syropu z agawy. Całość smażymy przez około 7 lub 8 minut.

Kalafior z piekarnika obtaczamy po wyjęciu w miksturze z patelni. Opcjonalnie możemy posypać nuggetsy szczypiorkiem lub sezamem. Potrawa idealnie sprawdzi się jako codzienny obiad lub ciekawa opcja na domową imprezę ze znajomymi.

Internauci są zachwyceni przepisem dietetyczki. W komentarzach pod filmem piszą:

Super pomysł!
Właśnie je zrobiłam i zjadamy ze smakiem.
Wyszło ekstra.

Zobacz także: Co zrobić z kalafiora? Wypróbuj nasze 3 niezawodne przepisy

Para zakochanych
5 Zobacz galerię
fot. Shutterstock

RadioZET.pl/smakosze.pl