Obserwuj w Google News

Piernik z jabłkami to poezja smaku. Oto prosty przepis

1 min. czytania
14.12.2022 11:51
Zareaguj Reakcja

Szukasz przepisu na smakowity piernik? Sprawdź, jak przyrządzić takie ciasto z dodatkiem soczystych jabłek.

Piernik z jabłkami
fot. Shutterstock
Deser
  • kuchnia
    Kuchnia polska
  • Czas przyg.
    60
  • Dla ilu osób
    dla 8 osób

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 6 dużych jabłek
  • 200 g ksylitolu
  • 20 dag masła (z tego odrobina do posmarowania blachy)
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Do naczynia wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika oraz sodę.
  2. W oddzielnej misce ucieramy masło z dodatkiem ksylitolu oraz żółtek.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  4. Wszystkie składniki łączymy.
  5. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
  6. Do masy dodajemy owoce i posiekane orzechy.
  7. Całość dokładnie mieszamy.
  8. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  9. Następnie umieszczamy w niej ciasto.
  10. Piernik pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez ok. pół godziny.

Okres przedświąteczny to niezwykle pracowity czas w naszych kuchniach. Kulinarne przygotowania do Gwiazdki można zacząć od przeglądu przepisów na bożonarodzeniowe ciasta i desery. Wśród nich, jak co roku, króluje apetyczny piernik. Tym razem podpowiemy ci, jak zrobić taki przysmak z dodatkiem jabłek. To naprawdę proste.

Piernik z jabłkami wygląda nieziemsko. Sprawdź, jak go zrobić

Piernik z jabłkami to propozycja w sam raz na świąteczne dni. Połączenie kruchego ciasta o korzennym smaku i soczystych owoców skradnie serce niejednego miłośnika słodkości. W tym przepisie kluczowa jest przyprawa do piernika. Możesz przyrządzić ją samodzielnie albo skorzystać z gotowych mieszanek dostępnych w sklepach.

Redakcja poleca

Jak serwować piernik z jabłkami?

Piernik z jabłkami to smakowite ciasto, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim twoim domownikom. Aby ładnie wyglądało na świątecznym stole, warto udekorować je gwiazdkami anyżu i płatkami migdałowymi. Takie ciasto najlepiej przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.

Zobacz także: Piernik dyniowy to smakowite jesienne ciasto. Musisz go spróbować

logo Tu się dzieje