Obserwuj w Google News

Włóż to do lodówki. Warzywa będą świeże przez dłuższy czas

1 min. czytania
30.12.2022 13:09
Zareaguj Reakcja

Jak przechowywać warzywa, aby zachowały świeżość jak najdłużej? Ten domowy patent jest niezwykle skuteczny. Sprawdź, na czym polega.

Warzywa
fot. Shutterstock

Warzywa to obowiązkowy składnik codziennej diety. Są bogate w cenne witaminy i minerały, które pomagają nam cieszyć się dobrym samopoczuciem. Większość z nas przechowuje te produkty w lodówce, jednak i to nie zawsze chroni je przed szybkim zepsuciem. Aby przedłużyć świeżość warzyw, możemy wypróbować ten prosty trik.

Redakcja poleca

Oto domowy sposób na przedłużenie trwałości warzyw. Wypróbuj go w swojej kuchni

Zastosowanie warzyw w kuchni jest bardzo szerokie. Możemy przyrządzić z nich wyśmienite sałatki, zupy czy zdrowe koktajle. Podczas gdy jedne gatunki najlepiej czują się w temperaturze pokojowej, inne należy przechowywać w chłodnych warunkach. Specjalna szuflada w lodówce nadaje się do tego idealnie.

Jak podaje portal Wirtualna Polska Kobieta, istnieje pewien trik, dzięki któremu warzywa nie będą szybko się psuły. Wystarczy umieścić w lodówce miskę z odrobiną soli. Ta popularna przyprawa zapobiegnie gniciu warzyw, a dodatkowo pochłonie nieprzyjemne zapachy z urządzenia.

Zobacz także: Jak zamrozić warzywa? Są na to sprawdzone triki

Jakie warzywa przechowywać w lodówce?

Wśród warzyw, które należy trzymać w lodówce, są m.in. brokuły, kalafior, kapusta oraz sałata. Przechowywane w ten sposób dłużej zachowają swoje walory smakowe i odżywcze. Z kolei niskie temperatury nie są wskazane w przypadku pomidorów i ogórków. Takie produkty lepiej więc umieścić w suchym i zacienionym miejscu w kuchni.

Zobacz także: Przepis na pieczone warzywa. Ich smak was zachwyci

RadioZET.pl/kobieta.wp.pl