Obserwuj w Google News

Jak mrozić śliwki? Wypróbuj ten sposób

2 min. czytania
13.10.2022 15:13
Zareaguj Reakcja

Mrożenie śliwek to dobry sposób na to, aby móc się cieszyć smakiem tych owoców również zimą. Zajmie ci to dosłownie chwilę.

Mrożone śliwki
fot. Shutterstock

Jesień rozpieszcza nas różnymi przysmakami. Jednym z nich są apetyczne śliwki, z których można przyrządzić wyśmienite dżemy i soki. Owoce te warto również zamrozić. Przechowywane w ten sposób będą nadawały się do jedzenia nawet po upływie wielu tygodni. Sprawdź, jak to zrobić prawidłowo.

Redakcja poleca

Jak prawidłowo mrozić śliwki? Podpowiadamy

Jeżeli zostało ci trochę śliwek i nie wiesz, jak je wykorzystać, najlepiej je zamrozić. Dzięki temu będziesz mógł się zajadać nimi również zimą. Po rozmrożeniu będą doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, jak i różnych koktajli. Cały proces mrożenia podzielony jest na kilka prostych etapów. Każdy z nich jest ważny i nie należy go pomijać.

Najpierw śliwki należy dokładnie opłukać w wodzie i pozbyć się z nich pestek. Następnie możesz podzielić je na połówki albo mniejsze części. Pamiętaj, że wszystkie owoce muszą odpowiednio wyschnąć. W tym celu warto ułożyć je na suchej ścierce albo ręczniku papierowym, który wchłonie wilgoć. Niektórzy od razu wkładają je do woreczków na mrożonki, co nie jest dobrym pomysłem, bo będą się sklejały. Lepiej najpierw ułożyć je na tacy w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały, a następnie włożyć do zamrażarki. Dopiero potem można przesypać owoce do odpowiednich pojemników lub woreczków.

Zobacz także: Drożdżówki ze śliwkami to znakomity jesienny przysmak. Sprawdź, jak je zrobić

Właściwości odżywcze śliwek

Śliwki zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, który usprawnia procesy metaboliczne - w tym likwiduje zaparcia. Spożywanie tych owoców pomaga również obniżyć poziom cholesterolu i wpływa pozytywnie na pracę serca. Poza tym śliwki są źródłem wielu antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia się organizmu.

Zobacz także: Surówka ze śliwkami to smaczny dodatek do obiadu. Oto błyskawiczny przepis