3 sprawdzone przepisy na pyszny obiad. Są banalnie proste!
Najsmaczniejsze przepisy na szybki i zdrowy obiad. Sprawdźcie, jakie przepisy znalazły się na naszej liście.

Obiad to jeden z ważniejszych posiłków w ciągu dnia. Warto na to danie przygotować coś pożywnego i smacznego, co będzie smakować całej rodzinie.
Zapoznajcie się z szybkimi przepisami na pyszne dania, które wykonacie w okamgnieniu i nie będziecie musieli spędzać długich godzin w kuchni.
3 sprawdzone przepisy na pyszny obiad
Placki z cukinii bez dodatku mąki
Składniki:
- 1 cukinia,
- 1 cebula,
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- majeranek
Przygotowanie:
- Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie odcisnąć nadmiar wody z cukinii.
- Do cukinii dodać cebulę pokrojoną wcześniej w drobną kostkę, płatki owsiane, dodać jajka.
- Doprawić przyprawami. Dokładnie wymieszać.
- Usmażyć na złoty kolor z obu stron.
Kulki mięsne z makaronem
Składniki:
- 1 ziemniak,
- 400 g mielonego mięsa,
- 1 mała cebula,
- natka pietruszki,
- 1 jajko,
- mąka,
- oliwa extra vergine,
- 500 ml przecieru pomidorowego,
- kilka liści bazylii,
- 75 g makaronu na porcję,
- świeżo starty parmezan,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- mąka
Przygotowanie:
- Ziemniaka obrać, przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść widelcem.
- Cebulę pokroić na drobne kawałeczki i dodać do mięsa. Mięso dokładnie wyrobić z puree ziemniaczanym. Dodać pieprz oraz sól do smaku.
- Mokrymi dłońmi odrywać po kawałku mięsa i formować kulki. Obtoczyć kuleczki w mące.
- Na dużej patelni podgrzać 4 łyżki oliwy, stopniowo układać pulpety i podsmażyć z każdej strony.
- Na patelnię wlać przecier pomidorowy. Doprawić przyprawami.
- Ugotować makaron w osolonej wodzie.
- Pulpety można podawać z makaronem lub ryżem.
Zapiekanka z białej kiełbasy i pora
Składniki:
- 3 pory,
- 50 dag białej kiełbasy,
- 1 czerwona papryka,
- 3 łyżki masła,
- 150 g sera Goudy,
- 1 szklanka wywaru z rosołu lub kostki,
- 1 1/2 łyżki mąki
Przygotowanie:
- Pory umyć i pokroić.
- Kawałki pora włożyć do wywaru z rosołu i gotować około 6 minut na wolnym ogniu.
- Do wywaru włożyć kiełbaski i parzyć je około 8 minut. Po tym czasie kiełbaski pokroić w plasterki.
- W małym garnku roztopić masło i wsypać mąkę. Całość przesmażyć.
- Zalać wywarem z rosołu. Dzięki temu powstanie pyszny sos.
- Na dno formy do zapiekania dodać sos. Ułożyć pora i kiełbaskę.
- Dodać resztę sosu i posypać papryką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut pod przykryciem.
Wypróbujesz nasz pomysły na pyszne obiady?
Zobacz także: Makaron z kiełbasą. Poznaj nasze sprawdzone przepisy!