Jak przywrócić świeżość rukoli? Ten trik stosowały nasze babcie
Co zrobić, gdy rukola jest już nieco zwiędnięta? Wystarczy zastosować ten prosty trik, a znów odzyska swój apetyczny wygląd.

Wiosną chętnie zajadamy się rukolą. Znakomicie smakuje w postaci wiosennej sałatki z dodatkiem orzechów włoskich oraz oliwy z oliwek. Możesz przygotować z niej również odżywcze smoothie, posypać nią ulubione kanapki lub wykorzystać jako składnik na pizzę.
Jak widać, możliwości zastosowania tego warzywa w kuchni jest naprawdę wiele. Niestety zdarza się, że już po kilku dniach jej liście więdną - szczególnie wtedy, gdy są przechowywane w nieodpowiednich warunkach. W tym przypadku warto wypróbować ten prosty sposób, który przywróci jej świeżość.
Oto babciny sposób na świeżą rukolę
Większość z nas przechowuje rukolę w lodówce. To dobry sposób, jeżeli zależy nam na tym, aby była jędrna i smaczna przez dłuższy czas. Niestety nawet to nie uchroni jej w pełni przez zwiędnięciem. Jeżeli rukola często gości na twoim stole, z pewnością przyda ci się ten trik. Możesz go wykorzystać podczas robienia sałatek, past kanapkowych czy innych wiosennych przysmaków z dodatkiem tego warzywa.
Jedyne, czego potrzebujesz, to odrobina zimnej wody oraz klika kropli soku wyciśniętego z cytryny. Te dwa składniki należy najpierw połączyć. Potem uzyskaną w ten sposób mieszanką wystarczy jedynie delikatnie skropić liście rukoli. Dzięki niemu znów będą zachwycać na talerzu apetycznym wyglądem.
Zobacz także: Koktajl z rukoli pomoże ci zachować szczupłą sylwetkę. Zrobisz go bardzo szybko
Dlaczego warto jeść rukolę?
Rukola powinna znaleźć swoje stałe miejsce w każdej kuchni. Ma dobroczynny wpływ na organizm. Jest m.in. źródłem przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia się skóry. Poza tym wpływa pozytywnie na pracę serca i pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Po rukolę warto sięgać, będąc na diecie. Zawarty w niej błonnik pokarmowy przyspiesza bowiem przemianę materii i tym samym ułatwia utrzymanie szczupłej sylwetki. Ponadto spożywanie rukoli jest zalecane osobom, u których stwierdzono znaczne niedobory żelaza.
Zobacz także: Pesto z rukoli zachwyca delikatnym smakiem. Sprawdź, jak je zrobić