Obserwuj w Google News

Po tym poznasz, że makaron jest al dente. Ekspertka tłumaczy

2 min. czytania
28.09.2023 10:58
Zareaguj Reakcja

Spaghetti, tagliatelle, penne, pappardelle – Polacy przepadają za makaronem i chętnie przygotowują go na obiad. Nic dziwnego – jest pyszny i syty. Można połączyć go z najróżniejszymi dodatkami. Wiele osób zastanawia się, jak długo należy gotować makaron, by ten był odpowiednio sprężysty – jędrny, ale nie twardy? Ania Starmach w jednym z wpisów na swoim blogu podzieliła się z internautami pewną wskazówką.

Jak sprawdzić, czy makaron jest al dente
fot. shutterstock_Mehmet Cetin

Al dente to jeden z najpopularniejszych rodzajów podawania makronu. Do Polski przywędrował z Włoch, a konkretnie z Półwyspu Apenińskiego. „Al dente” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „za ząb”. To określenie odnosi się do makaronu, który jest jeszcze twardawy, przez co przy gryzieniu stawia lekki opór.

Jak długo należy gotować makaron, by był al dente? Wiele osób zadaje sobie to pytanie. Ania Starmach – jedna z najbardziej znanych osób zajmujących się kulinariami w Polsce – na swoim blogu wytłumaczyła, po czym możemy poznać, że powinniśmy wyciągnąć nasze spaghetti z wody. Zdradziła również, jak gotować makaron, by ten nie kleił się i był wyjątkowo sprężysty.

Zobacz również:   Ten błąd podczas gotowania makaronu popełnia wiele osób. Przez to jest kleisty

Jak sprawdzić, czy makaron jest al dente. To najlepszy sposób

Na początku wpisu Ania Starmach zaznaczyła, że aby makaron był jędrny, należy ugotować go w określony sposób. Wiele osób po prostu nalewa wodę do garnka, nie zwracając uwagi na proporcje. Te jednak są bardzo istotne. „Na 100 g makaronu powinien przypadać 1 l wody i ok. 10 g soli (mniej więcej pół łyżki dodane tuż przed zagotowaniem)” – zaznaczyła ekspertka i dodała, że – wbrew temu, co czasami możemy usłyszeć od babć, czy też mam – do wody nie powinniśmy dolewać oleju ani oliwy. „Makaron pokryty cienką warstwą oleju stanie się śliski, co spowoduje ześlizgiwanie się z niego sosu” – wyjaśniła Ania Starmach.

Redakcja poleca

Jurorka „MasterChefa” zaznaczyła, że to, jak długo powinniśmy gotować makaron, by był al dente, zależy od jego kształtu i grubości. Zauważyła, że zazwyczaj to przedział czasowy od 5 do 12 minut. Widełki te są wyjątkowo szerokie, więc Ania Starmach wyjaśniła, jak sprawdzać, czy nasz makaron jest już gotowy.

„Po upływie 5 minut wyciągnij jeden makaron i spróbuj – to najlepsza metoda na sprawdzenie, czy jego twardość jest już dla Ciebie odpowiednia. Jeśli jest jeszcze zbyt twardy – gotuj przez chwilę i regularnie sprawdzaj, czy jest już wystarczająco sprężysty” – poinstruowała ekspertka we wpisie na swoim blogu.

Nie przegap
Jak suszyć grzyby? Wypróbuj te skuteczne metody.
4 Zobacz galerię
fot. mtmmarek/easyfotostock/Eastnews