Obserwuj w Google News

Katarzyna Bosacka ostrzega: nie kupuj takiego awokado. Jest niedojrzałe

2 min. czytania
10.03.2023 09:45
Zareaguj Reakcja

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu awokado? Katarzyna Bosacka podpowiada, jak wybrać najlepszy owoc, a jakiego lepiej unikać.

Katarzyna Bosacka
fot. Shutterstock/Instagram.com

Awokado cieszy się dużą popularnością w naszych kuchniach. Chętnie przyrządzamy z niego pasty kanapkowe, zielone koktajle, jak również dodajemy je do ciast i deserów. Zdarza się jednak, że po zakupie tych owoców jesteśmy nieco rozczarowani. Często albo jest jeszcze mało dojrzałe lub wręcz przeciwnie – w środku lekko już nadgniłe i niesmaczne. Po czym zatem poznać idealny okaz? Katarzyna Bosacka zdradziła przydatny trik.

Redakcja poleca

Jak wybrać najlepsze awokado?

Katarzyna Bosacka w swoim najnowszym filmie na Instagramie poradziła internautom, jak wybrać idealne awokado. Przede wszystkim ekspertka poleca odmianę hass o ciemnozielonej skórce. Mówi, aby unikać kupowania zbyt miękkich owoców, bo świadczy to o tym, że są one już przejrzałe. Poza tym wskazała na jeszcze jedną ważną kwestię, którą warto wziąć pod uwagę.

Chodzi o szypułkę owocu, na podstawie której możemy ocenić jego świeżość. Jeżeli po odczepieniu ma ona w środku nieco brązowy kolor, to znaczy, że awokado jest już łykowate i przejrzałe. Natomiast barwa zielona mówi nam o tym, że owoc potrzebuje jeszcze trochę czasu, aby w pełni dojrzeć. Najlepiej wybierać taki, który ma szypułkę zielonobrązową, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że owoc jest idealny do spożycia.

Zobacz także: Jak zrobić pastę z awokado? Oto najlepszy przepis

Właściwości awokado

Awokado to owoc o wielu właściwościach zdrowotnych. Nic zatem dziwnego, że tak wiele osób uwzględnia go w swojej diecie. Jest on źródłem cennych antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Regularne spożywanie tego owocu wpływa pozytywnie na pracę wątroby i obniża poziom cholesterolu. Poza tym zawiera również dużą ilość potasu, który działa pozytywnie na serce i reguluje ciśnienie krwi. Poza tym wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego.

Zobacz także: Jajko pieczone w awokado: przepis na zdrowe i szybkie śniadanie