Placki ziemniaczane już zawsze będą chrupiące i pyszne. Poznaj sprawdzone triki
Przyrządzenie placków ziemniaczanych jej dziecinnie proste. Okazuje się, jednak, że nie zawsze mogą wyjść chrupiące. W czym tkwi sekret tych idealnych? Sprawdźcie nasze kulinarne porady, dzięki którym to danie zawsze będzie smaczne.

Placki ziemniaczane to tradycyjna polska potrawa, uwielbiana przez wielu rodaków. I choć ich wykonanie wydaje się banalnie proste, nie każdy wie, jak sprawić, by były nie tylko pyszne, ale i chrupiące. Okazuje się, że wystarczy zastosować się do tych kilku sprawdzonych porad, dzięki nim placki ziemniaczane zasmakują nawet najbardziej wybrednym smakoszom.
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Podpowiadamy
Okazuje się, że jeśli zastosujecie się do tych kilku prostych, sprawdzonych sposobów, otrzymacie idealne placki ziemniaczane. Sprawdźcie, jak je przygotować.
Jeśli zależy wam na tym, aby placki tarte były chrupiące, pamiętajcie o odpowiedniej ilości mąki. Jeśli będzie jej zbyt dużo, placki smakiem przypominać będą kluski. Inna ważna zasada, to odpowiednie smażenie. Chrupiące placki ziemniaczane są przeważnie cienkie. Warto więc na patelnię nakładać małe porcje masy.
Bardzo ważnym czynnikiem jest też tłuszcz do smażenia. Placki wyjdą chrupiące, jeśli będziemy smażyć je na oleju rzepakowym podgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Taka temperatura sprawi, że będą one usmażone na całej powierzchni.
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane można jeść na słono oraz na słodko. Będą pasować do kwaśnej śmietany, cukru, sosu pieczarkowego, czosnkowego czy gulaszowego. Takie danie dobrze sprawdzi się na obiad, kolację, a nawet deser.
- Quiz. Jak dobrze pamiętasz smaki PRL-u? Pytanie 7. to prawdziwe wyzwanie
- Wegetariański placek po węgiersku to idealna opcja na obiad. Sprawdź, jak go zrobić
- Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Podpowiadamy
6 nietypowych zastosowań ziemniaków, o których nie miałeś pojęcia [galeria]
