Placek z wiśniami spędza sen z powiek łasuchom. Podpowiadamy, jak go zrobić!
Placek z wiśniami z pewnością stanie się jednym z twoich ulubionych deserów. Ta przekąska zadowoli nie jedno podniebienie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na placek z wiśniami!

Nasz przepis na placek z wiśniami urzeknie cię nie tylko pysznym smakiem, ale także efektownym wyglądem. Wykonanie ciast z wiśniami nie jest bardzo czasochłonne i trudne. Nie musisz być zaawansowanym kucharzem, żeby ugościć pysznym plackiem wiśniowym. Pamiętaj, że ciasta z owocami nie muszą być wykonywane tylko w sezonie letnim. W naszym przepisie możesz wykorzystać przetwory z wiśni lub mrożone owoce. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na placek z wiśniami. Uwierz, obok tych pysznych łakoci trudno jest przejść obojętnie!
Zobacz także: Nalewka z wiśni sprawdzi się jako zdrowy i smaczny napój na jesień!
Przepis na placek z wiśniami z dodatkiem bezy
Składniki:
- Wiśnie (około 400 gram),
- Mąką pszenna (dwie szklanki),
- Masło (około 30 dag),
- Cukier wanilinowy (jedno opakowanie),
- Proszę do pieczenia (2 łyżeczki),
- 6 jajek,
- Śmietan 18 % (3 łyżki),
- Szklanka cukru,
- Szczypta soli,
- Mąka ziemniaczana (2 łyżeczki),
- Bułka tarta (może być też papier do pieczenia).
Przygotowanie
Jeśli do tego przepisu chcesz wykorzystać mrożone wiśnie, odpowiednio wcześniej odstaw je do rozmrożenia. W przypadku, gdy zdecydujesz się dodać świeże owoce, koniecznie musisz je dokładnie umyć i usunąć pestki. Zanim zaczniesz robić ciasto, warto przygotować formę do pieczenia (zaleca się 21 na 35 centymetrów), wysmaruj ją masłem i posyp bułka tartą lub użyj papieru do pieczenia.
Do miski dodaj: cukier, masło (15 dag), mąkę pszenną, 3 żółtka jaj, śmietanę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i zacznij miksować. Pamiętaj, żeby użyć do tego specjalnej końcówki przeznaczonej do ciast. Z masy powinna powstać kula, należy ją zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30-40 minut.
Po ochłodzeniu ciasta, należy je podzielić na dwie części (jedna powinna być dwa razy większa od drugiej,). Większą częścią należy wyłożyć formę blachy do pieczenia. Na koniec podziurkuj ja widelcem. W tym czasie nastaw także piekarnik na 190 stopni Celsjusza.
Po zrobieniu ciasta, pora zająć się wiśniami. Owoce należy wymieszać z trzema łyżkami cukru oraz mąką ziemniaczaną i wysypać na ciasto w foremce. Na owoce należy zetrzeć pozostałe ciasto (najlepiej na tarce o grubych oczkach). Całość wrzuć do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
W trakcie pieczenia możesz zająć się przygotowaniem bezy. Białka z 6 jajek ubijaj przez około 10 minut. Stopniowo dodawaj do nich cukier (całą szklankę). Powstała piana powinna być sztywna i gęsta.
Po wyjęciu placka z piekarnika, zmniejsz temperaturę do 150 stopni i na gorące ciasto z owocami wyłóż pianę i wygładź powierzchnię. Całość ponownie staw do piekarnika na 20 minut.
Zanim zaczniesz jeść pyszny placek, poczekaj aż on wystygnie. Jeśli bardzo smakują ci desery z owocami, koniecznie sprawdź nasz przepis na czekoladowe ciasto z wiśniami.
Zobacz także: Uważaj na tę część wiśni. Może być śmiertelnie niebezpieczna!
Po te produkty sięgaj jak najczęściej!
5 produktów spożywczych, które chronią przed rakiem. Musisz je poznać!