Pizza z patelni - jeśli jej nigdy nie jadłeś, koniecznie musisz to nadrobić
Pizza z patelni wydaje się dość prosta w przygotowaniu. Konieczny jest jednak sprawdzony przepis na ten pyszny smakołyk. Podpowiadamy, jak zrobić smakowitą pizzę z patelni!

Pizza to niewątpliwie jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej na całym świecie. Jest wiele przepis na przygotowanie tego pysznego posiłku. Niektórzy wolą pizzę na cienkim, tradycyjnym cieście, inni są zwolennikami grubego spodu. Niektórzy smakują się w klasycznej Margericie, inni uwielbiają pizzę z ananasem, czy też dużą ilością mięsa. A czy jedliście kiedy pizzę z patelni? Jeśli nie to koniecznie musicie skorzystać z naszego przepisu i już dziś ją przygotować. Do dzieła!
Zobacz także: Frytki z cukinii to pyszna alternatywa dla ziemniaków! Wypróbuj je z sosem lub jako dodatek do dań
Pizza z patelni: przepis
Pizza z patelni jest bardzo pyszna i szybka w przygotowaniu. Jest to idealna propozycja dla osób, które chcą zrobić to pyszne danie, a nie mają w domu piekarnika.
Pizzę z patelni robi się prawie tak samo, jak tradycyjną. Największa różnica jest taka, ze zamiast piec ją w piekarniku, pizzę smażymy na patelni.
Składniki, których potrzebujesz do wykonania ciasta:
- ¾ szklanki wody,
- 100 gram mąki pszennej,
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- Jedna łyżka oliwy,
- Jedna łyżka ziół prowansalskich,
- Szczypta soli.
Dodatki do pizzy:
- Sos pomidorowy (2-3 łyżki),
- Garść rukoli,
- Kilka pomidorków koktajlowych,
- Tarta mozzarella,
- Łyżeczka ziół prowansalskich.
Przygotowanie:
Wszystkie wymienione składniki na pizzę umieść w misce i je wyrób. Uformowane ciasto odstaw na około 15 minut. W tym czasie możesz przygotować dodatki na ciasto – umyć pomidorki, zetrzeć na tarcę mozzarellę.
Następnie rozwałkuj ciasto, tak aby jego wielkość oraz kształt dostosować do patelni, na której będziesz podawać swoją pizzę.
Zimną patelnię posmaruj niewielką ilością oliwy, a następnie ułóż na niej ciasto i posmaruj je sosem pomidorowym do pizzy. Dodaj mozzarellę i przekrojone pomidorki koktajlowe. Gdy ciasto się zarumieni i ser się roztopi dodaj rukolę oraz zioła prowansalskie.
Patelnię przykryj pokrywką i trzymaj ją około 2 minuty. Tak przygotowana pizza jest gotowa do spożycia.
Pamiętaj, że dodatki do pizzy, możesz dodawać według swojego uznania. Jeśli uwielbiasz pieczarki – koniecznie je dodaj!
Mamy nadzieje, że będziesz często wracać do tego przepisy. Smacznego!
Zobacz także: Quiche czyli tradycja w kuchni francuskiej. Czym się różni od tarty i jak ją zrobić?
Liczysz kalorie produktów, które spożywasz? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia!
Uważasz na to, co jesz? Sprawdź, co ma więcej kalorii. Zdobędziesz choć 75 proc.?