Obserwuj w Google News

Najbardziej trująca roślina 2023. Polacy się nią zajadają

2 min. czytania
21.02.2023 13:17
Zareaguj Reakcja

Ogród botaniczny w Hamburgu organizuje internetowy konkurs na najbardziej trującą roślinę roku. Poprzednio tytuł ten powędrował do ziemniaka. Niedawno ogłoszono tegorocznego „zwycięzcę”. Najbardziej trującą rośliną roku 2023 została okrzyknięta pietruszka. Czy powinniśmy obawiać się, dodając to warzywo do rosołu? Wyjaśniamy.

Najbardziej trująca roślina 2023
fot. shutterstock Pietruszka może być bardzo trująca. To wtedy staje się niebezpieczna

Ogród botaniczny w Hamburgu rokrocznie organizuje konkurs na najbardziej trującą roślinę. Ranking, który powstaje z pomocą internautów ma poszerzać świadomość społeczną dotyczącą popularnych okazów – zwracając uwagę na ich właściwości. Organizatorzy podkreślają, że popularyzacja wiedzy na temat warzyw, które codziennie nas otaczają, jest bardzo ważna. Wpływa bowiem na bezpieczeństwo ludzi.

Redakcja poleca

Najbardziej trująca roślina 2023. Wynik konkursu z pewnością cię zaskoczy

Zasady konkursu na najbardziej niebezpieczną roślinę roku są banalnie proste. Internauci głosują na poszczególne gatunki. Z listy roślin o toksycznym działaniu wybierają w ten sposób swojego faworyta. Ogród botaniczny w Hamburgu szczegółowo opisuje właściwości i zastosowania poszczególnych gatunków. Zwraca uwagę na to, jak wykorzystywać je w kuchni i na co uważać podczas obróbki.

W roku 2022 najniebezpieczniejszą rośliną został okrzyknięty ziemniak. W tym roku niechlubny tytuł powędrował do pietruszki. Tuż za nią na podium znalazły się: oleander i mak polny.

Wybrano najbardziej trującą roślinę 2023. Popularne warzywo
fot. shutterstock/ Wybrano najbardziej trującą roślinę 2023. Popularne warzywo

Zobacz również:  Ta zupa z pietruszki wzmocni twoją odporność. Sięgnij po ten przepis

Najbardziej trująca roślina 2023: Czy pietruszka rzeczywiście jest trująca?

Pietruszka została okrzyknięta najbardziej trującą rośliną 2023 roku. Ta decyzja może zaskoczyć. Przecież to warzywo, którym zajadamy się bardzo często. Dobrze smakuje solo, ale sprawdza się także jako dodatek do wielu popularnych potraw.

Pietruszka zazwyczaj nie jest groźna. To źródło wielu dobroczynnych minerałów. Zawiera: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, selen i fluor. Jest bogata także w witaminy - zwłaszcza w witaminę C. To bardzo zdrowe i ogólnodostępne warzywo, może jednak mieć toksyczne właściwości.

Pietruszka to bowiem roślina dwuletnia. W pierwszym roku wytwarza rozetę z liści oraz korzeń spichrzowy, którym się zajadamy. Niewiele osób wie, że w drugim roku pietruszka kwitnie. Żółto-zielone kwiaty zawierają nasiona. To właśnie one stanowią zagrożenie dla zdrowia. Zawierają bowiem apiol. Toksyczny związek, który może wywoływać stany zapalne nerek oraz problemy skórne. Apiol jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży. Wywołuje skurcze macicy i może działać poronnie.

RadioZET.pl/deccoria.pl