Pierniczki świąteczne to bardzo smaczny deser na święta. Wypróbuj 4 łatwe przepisy!
Wypróbuj 4 łatwe przepisy na pierniczki świąteczne. Znamy sposoby na miękkie pierniczki świąteczne, ciasteczka z dodatkiem miodu lub pyszne ciasto na pierniczki.

Pierniczki świąteczne to nic innego jak ciemne ciasto zrobione z mieszaniny mąki pszennej, żytniej, mleka, jajek, miodu oraz imbiru. Pierniczki bardzo często występują w formie małych ciasteczek, które polane są na wierzchu czekoladą lub posypane bakaliami. Świąteczne pierniczki warto przygotować parę dni, a nawet tydzień przed świętami. Dzięki temu ciasteczka zmiękną i będą jeszcze smaczniejsze.
Pierniczki mogą okazać się również świetną dekoracją choinki lub domu. Wystarczy po upieczeniu zrobić małą dziurkę i przepleść przez nią sznurek, dzięki niemu bez problemu umieścimy ciasteczko tam, gdzie nam się podoba.
Pierniczki świąteczne - przepis na aromatyczne ciasteczka
Pierniczki z dodatkiem przyprawy korzennej są bardzo aromatyczne. Ich zapach już w trakcie przygotowywania ciasta rozchodzi się po całym domu. Warto je przygotować, aby poczuć świąteczną atmosferę.
Składniki:
- 1/4 szklanki miodu,
- 80 g masła,
- 1/2 szklanki brązowego cukru,
- 1 jajko,
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej
Przygotowanie:
- W garnku umieścić miód, masło oraz cukier. Dokładnie wymieszać, rozpuścić cukier i przestudzić. Dodać resztę składników, wyrobić i zmiksować całość.
- Dobrze wyrobione ciasto należy rozwałkować na stolnicy.
- Wykroić pierniczki i ostrożnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem.
- Piec około 10 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
- Włożyć do blaszanego pudełka.
Przepis na pierniczki - szybka receptura
Smaczne pierniczki można przechowywać nawet 4 tygodnie. Świąteczne pierniczki będą prezentować się jeszcze lepiej, kiedy własnoręcznie je udekorujemy. Do tego może okazać się pomocny lukier lub kolorowa posypka.
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżki miodu lipowego,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 dag przyprawy do piernika,
- 1 łyżka masła extra,
- 2 jajka,
- 5 łyżek mleka
Przygotowanie:
- Miód rozpuścić w małym garnku.
- Mąkę wysypać na stolnicę, wylać rozpuszczony miód i wymieszać wszystko nożem. Dodać cukier, sodę i przyprawę do piernika. Cały czas ugniatać.
- Następnie dodać masło i jajko. Znów zagnieść.
- Mleko podgrzać i dodawać do ciasta po jednej łyżeczce. Zagnieść ciasto.
- Wyrabiać całą masę około 10 minut. Stolnice oprószyć lekko mąką. Dokładnie rozwałkować.
- Wykroić pierniki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki można posmarować jajkiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 12 minut.
Pierniczki świąteczne z lukrem - przepis na miękkie ciasteczka
Jeśli zależy ci na miękkich pierniczkach, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Dzięki temu ciasteczka będą bardzo puszyste i smaczne. Świąteczne pierniczki można podawać z ciepłym mlekiem, kawą lub kakao.
Składniki:
- 300 g miodu,
- 120 g masła,
- 600 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- ¼ łyżeczki soli,
- 1 łyżka ciemnego kakao,
- 3 łyżki przyprawy do pierników,
- 1 jajko
Składniki na lukier:
- białko jajka kurzego,
- cukier puder
Przygotowanie:
- Do garnka włożyć masło i podgrzać z miodem. Odstawić, aby wystygło.
- Do miseczki wsypać pozostałe składniki. Całość wymieszać.
- Do miski ze składnikami sypkimi wlać masło z miodem i wyrobić je mikserem. Ciasto musi mieć jednolitą masę.
- Stolnicę posypać mąką i przełożyć masę. Rozwałkować na cienki placek i wykroić foremkami ciastka.
- Blachę wyłożyć papierem i ułożyć na niej pierniki. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Przygotowanie lukru:
- Białko połączyć z cukrem pudrem w misce, tak aby nie było grudek. Lukrować dopiero przed podaniem.
Pierniczki świąteczne - przepis z dodatkiem miodu
Jeśli chcesz, aby twoje pierniczki były jeszcze smaczniejsze, koniecznie wypróbuj nasz przepis na pierniczki świąteczne z miodem. Ich korzenny aromat i niezwykły smak z pewnością przypadnie ci do gustu. Można podawać je same lub z dodatkiem białego lukru.
Ciasto:
- 150 g miodu,
- 100 g masła,
- 400 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Miód i masło przełożyć do garnka i podgrzać aż do rozpuszczenia składników. Odstawić do przestudzenia.
- Do miski wsypać suche składniki, dodać masło z miodem, jajko, i wyrobić mikserem na gładkie ciasto. Przygotowaną masę owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.
- Stolnicę posypać mąką oraz rozwałkować ciasto. Wykroić pierniki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec około 8 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Wypróbujesz nasze przepisy na pierniczki świąteczne?
Zobacz także: Czym zastąpić jajka w przepisach? Te pomysły was zaskoczą
Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów