Obserwuj w Google News

Przepyszne ciasto z rabarbarem na weekend? Mamy 5 banalnie prostych przepisów

6 min. czytania
09.06.2023 10:11
Zareaguj Reakcja

Kochacie rabarbar? Czerwiec to idealny moment, by wykorzystać to wyjątkowe warzywo w kuchni. Polecamy pięć smakowitych i prostych przepisów na obłędne ciasta z rabarbarem. Większość składników z pewnością macie już w swoich kuchniach.

pięć przepisów na ciasto z rabarbarem
fot. marcin jucha/Shutterstock

Rabarbar pochodzi z obszarów dalekiej Azji Środkowej i Bułgarii. Rabarbar świetnie sprawdzi się jako dodatek do soków, ciast czy nawet drożdżówek. Coraz bardziej popularny staje się również kompot z rabarbaru, który ma charakterystyczny, kwaśny posmak. Rabarbar zawiera również dużo witamin i minerałów, takich jak:

  • witamina C,
  • witamina E,
  • β-karoten,
  • witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor.

Zobacz też: Ciasto z truskawkami - 5 prostych przepisów, które przypadną ci do gustu

Rabarbar jest świetny podczas dbania o linię, 100 gramów zawiera tylko 15 kalorii. Dania i napoje z wykorzystaniem rabarbaru świetnie sprawdzą się jako wiosenne uzupełnienie diety. Ta niskokaloryczna przekąska poprawia odporność i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Rabarbar ma również właściwości przeciwnowotworowe. Zawiera pigment parietin, który odpowiedzialny jest za silne działanie na komórki rakowe. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych zauważyli, że pigment dodany do chorych komórek powoduje śmierć połowy z nich w ciągu 48 godzin.

Jeśli szukacie warzyw i owoców, które poprawią wasz wzrok, powinniście wybrać rabarbar. Ma on zbawienny wpływ na zdrowie skóry i oczu. Zdrowa plamka oka powoduje prawidłowe widzenie centralne, dlatego warto wprowadzić rabarbar do swojej diety. Spożycie luteiny poprawia nawodnienie organizmu i elastyczność skóry. Rabarbar to nie tylko plusy, są również skutki niepożądane, na które trzeba zwrócić szczególną uwagę. Rabarbar może powodować dolegliwości trawienne (biegunkę, skurcze, wzdęcia czy nudności). Kwas szczawiowy jest również jedną z przyczyn powstawania kamieni nerkowych.

Przepisy na ciasto z rabarbarem

Sezon z rabarbarem trwa w najlepsze. Choć wielu zapewne się zdziwi, nie jest on owocem, tylko warzywem. Polacy doskonale znają jego specyficzny, bardzo kwaśny smak i niejeden z nas kojarzy go jako cudowną przekąskę z dzieciństwa. Któż bowiem nie zajadał się łodygami tej wspaniałej rośliny, maczanymi obficie w cukrze?

Rabarbar można przyrządzić na wiele sposobów i każdy z nich może zachwycić. Od kompotu, przez przetwory na zimę, po sezonowe, słodko kwaśne ciasto. A skoro sezon trwa, korzystajmy w najlepsze.

Przepisy na ciasto z rabarbarem powinny zagościć w naszych kuchniach na stałe. Wypieki są nie tylko bardzo smaczne, ale również łatwe w wykonaniu. Szybkie ciasta z rabarbarem wykonamy z prawdziwą przyjemnością. Chrupiące łodygi rabarbaru wykorzystamy w wielu daniach i deserach.

Proste ciasto z rabarbarem

Najprostsze i najszybsze — takie jest klasyczne ciasto z rabarbarem. Wymaga niewielu składników, które z pewnością każdy ma w domu.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Połączyć ze sobą wszystkie składniki na jednolite ciasto.
  2. Podzielić na dwie części (jedna – na wierzch – trochę mniejsza od drugiej).
  3. Jedną wyłożyć równomiernie na pokrytą papierem do pieczenia blasze, podziurkować powierzchnię ciasta widelcem i piec w 180C przez ok. 15 minut.
  4. Drugą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na minimum 30 minut.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Kto nie lubi ciasta drożdżowego? Chyba nie ma takiej osoby! Drożdżowe ciasto z rabarbarem z pewnością będzie idealnym deserem, który bardzo łatwo przygotujemy w zaciszu domowej kuchni.

Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 żółtka
  • 150 g roztopionego masła
  • 3 i 1/2 łyżki cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 500 g rabarbaru
  • na kruszonkę:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 g cukru waniliowego
  • 100 g masła

Przygotowanie:

  1. Składniki wyjąć wcześniej z lodówki. Mleko można delikatnie podgrzać, tak żeby było letnie.
  2. Przygotować rozczyn – pokruszone drożdże umieścić w misce, dodaj 1 i 1/2 łyżki cukru, 1/2 szklanki mleka, dodać tyle mąki, by powstał rozczyn o konsystencji gęstej śmietany.
  3. Miskę z drożdżami przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  4. Żółtka roztrzepać za pomocą widelca. Do podrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki: resztę mąki i mleka, cukier, cukier waniliowy, żółtka i roztopione masło. Następnie wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem przez ok. 10 – 15 minut, tak by powstało gładkie ciasto.
  5. Odstawić przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  6. Rabarbar umyć, pokroić w 2 cm plasterki i umieść w misce. Zasypać łyżką cukru pudru.
  7. Przygotować kruszonkę – w mniejszym naczyniu wymieszać masło, cukier, mąkę i proszek do pieczenia do konsystencji grudek.
  8. Formę (o wymiarach 25 x 41 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Dodatkowo posmarować formę masłem.
  9. Do formy przełożyć ciasto. Na ciasto wyłożyć rabarbar, a następnie rozsypać równomiernie kruszonkę.
  10. Ciasto opiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-50 minut, aż brzegi ciasta lekko się zarumienią na złoty kolor. Na koniec sprawdzić patyczkiem środek ciasta – patyczek powinien być suchy.
Redakcja poleca

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła roślinnego
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 500 g rabarbaru
  • 1 pełna łyżeczka miodu, ja użyłam gryczanego
  • 200 g dżemu truskawkowego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 pełne łyżki masła
  • 5 łyżeczek cukru
  • 4 łyżki stołowe mąki pszennej

Przygotowanie:

Ciasto kruche:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, po czym wstawić je do lodówki.

Nadzienie:

  1. Rabarbar umyć pod bieżącą wodą, obrać ze skórki jeśli będzie się ona odrywała i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie dodać cukier, miód, dżem truskawkowy i dokładnie wymieszać.

Wykończenie:

  1. Masło przełożyć do jednego naczynia z cukrem oraz mąką, mieszać jedną ręką aż do całkowitego połączenia się składników.
  2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej rozwałkowane ciasto, posypać kaszą manną a następnie nałożyć masę owocową i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
  3. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Warto wykorzystać ten niekonwencjonalny przepis w swojej kuchni. Ciasto z rabarbarem i budyniem to prawdziwy strzał w dziesiątkę, jeśli chcesz przyszykować coś dla swoich pociech.

Składniki:

  • kruche ciasto
  • mąka tortowa 3 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • margaryna lub masło 1 kostka
  • śmietana 3 łyżki
  • jaja 1 całe 2 żółtka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • rabarbar

Przygotowanie:

  1. Zrobić ciasto z podanych składników i włożyć do schłodzenia /ok 1 godz/.
  2. 2/3 ciasta wyłożyć blachę . Podpiec spód ok 10 - 15 minut.
  3. Rabarbar odcisnąć z soku zostawiając sok.
  4. Ugotować budyń z soku i mleka - na dwa budynie ma być w sumie 3 szklanki. Dodać cukier 0,5 szklanki i rabarbar. Chwilę pogotować i wylać na podpieczony spód ciasta.
  5. Resztę ciasta zetrzeć na wierzch.
  6. Ciasto włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 40-45 minut po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Redakcja poleca

Ciasto z rabarbarem i bezą

Połączenie rabarbaru i bezy to prawdziwy majstersztyk. Sprawdzi się zarówno podczas eleganckich przyjęć, jak i mniejszych spotkań w rodzinnym gronie.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 5 żółtek
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • ok. 0,5 kg rabarbaru
  • kilka truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru

Przygotowanie:

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać masło, żółtka, śmietanę i cukier.
  2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Można owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki, ale nie ma konieczności. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy (40x24), nakłuć widelcem.
  3. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temp. 170-180°C i podpiec przez 15-20 minut.
  4. Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem, tak aby puścił sok.
  5. Truskawki umyć, pokroić. Na zapieczone ciasto wyłożyć odsączony z soku rabarbar i truskawki.
  6. Z białek i cukru ubić sztywną i lśniąca bezę, którą kolejno wyłożyć na owoce.
  7. Ponownie włożyć do piekarnika na ok. 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę na 140°C i piec jeszcze 20-25 minut.
Redakcja poleca
zielona herbata
6 Zobacz galerię
fot. Shutterstock