6 powodów, dla których warto jeść pestki z dyni
Pestki z dyni warto dodawać do wielu dań. Przekonaj się dlaczego!

Dynia jest bardzo zdrowa, ale nie tylko w swojej klasycznej formie. Również pestki z dyni to cenne źródło wielu składników odżywczych, których obecność w organizmie jest konieczna do jego prawidłowego funkcjonowania. Należy jednak pamiętać, że ten przysmak mimo, że jest zdrowy, ma dość dużo kalorii. 100 gram pestek z dyni to około 560 kalorii i 50 gram tłuszczu. Po ten dodatek nie powinny więc jednak sięgać osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Zobacz także: Nie masz pomysłu na jesienny deser? Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na ciasto z dyni
Pestki z dyni: właściwości
Dlaczego warto jeść pestki z dyni?
- Zacznijmy od tego, że nasiona dyni są cennym źródłem wielu wartości odżywczych, w tym witamin oraz minerałów.
- Ponadto w ich składzie znajdziemy tryptofan. Ta substancja walczy z bezsennością, niepokojem, a także poprawia nasz nastrój.
- Regularne spożywanie nasion dyni wzmacnia włosy, paznokcie, oraz kości. U mężczyzn jedzenie pestek z dyni dodatkowo korzystnie wpływa na prostatę.
- Pestki z dyni mają także wiele innych zalet – wykazują działanie alkalizujące, zwalczają pasożyty, zawierają zdrowe tłuszcze (omega 3 oraz 6).
- Po nasiona z dyni warto sięgać także wtedy, gdy mamy problemy z układem odpornościowym. Składniki odżywcze zawarte w pestkach wspierają nasz układ immunologiczny.
- Warto też wspomnieć o tym, że pestki z dyni są jednym ze składników diety antyzapalnej.
Pestki z dyni: wartości odżywcze
Pestki z dyni to źródło wielu cennych witamin oraz minerałów. W swoim składzie zawierają między innymi:
- Witaminę E,
- Witaminę A,
- Witaminę K,
- Witaminę C,
- Ryboflawinę,
- Tiaminę,
- Niacynę,
- Kwas foliowy,
- Witaminę B6,
- Cynk,
- Wapń,
- Potas,
- Fosfor,
- Magnez,
- Żelazo.
Dodatkowo w składzie pestek z dyni znajdziemy kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz wielonienasycone. Warto dodać, że mają one korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Pestki z dyni: zastosowanie w kuchni
Pestki z dyni można spożywać na kilka sposobów. Zacznijmy od tego, że można je jeść na świeżo, lub je ususzyć, czy też uprażyć.
Pestki idealnie się sprawdzą jako dodatek do musli, sałatek oraz deserów. Można je także spożywać jako zdrowa przekąska. Należy tylko pamiętać, że są dość kaloryczne.
Niektórzy pestki z dyni dodają do chleba, zapiekanek, a także dodatek do ciast.
Jakie pestki z dyni kupować?
Pestki z dyni możemy kupić już zapakowane lub na wagę. Zanim zdecydujesz się wrzucić nasiona dyni od koszyka, sprawdź czy opakowanie jest szczelnie zamknięte i że miejsce, w którym dokonujesz zakupu ma dość dobry obrót. Dzięki temu uzyskasz pewność, że twój produkt jest świeży.
Jeśli kupujesz pestki na wagę, upewnij się, że ich wygląd jest normalny. Nasiona mogą być zepsute przez działanie wilgoci lub insektów. Warto też sprawdzić zapach oraz smak pestek z dyni. Nie mogą one być zjełczałe i stęchłe.
Zobacz także: Makaron z dynią? Czemu nie! Sprawdź przepis na to pyszne danie!
Lubisz gotować? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia!
Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów