Obserwuj w Google News

Wrzuć to do garnka. Kipiąca potrawa nie będzie już problemem

1 min. czytania
29.11.2022 15:45
Zareaguj Reakcja

Co zrobić, aby potrawa nie wykipiała? Ten prosty trik jest niezwykle przydatny w kuchni. Sprawdź, na czym polega.

Gotowanie
fot. Shutterstock

Kipiące mleko czy zupa potrafią wytrącić z równowagi nawet doświadczonego kucharza. Przez to nie tylko tracimy dużą część potrawy, ale w dodatku czeka nas jeszcze żmudne czyszczenie kuchenki. Aby w przyszłości uniknąć takich sytuacji, warto wypróbować ten prosty kuchenny trik. Okazuje się, że rozwiązanie tego problemu znajdziesz w swojej zamrażarce.

Redakcja poleca

Oto sprawdzony sposób na kipiącą zupę. Wypróbuj go w kuchni

Gotowanie może by znacznie przyjemniejsze, jeżeli zastosujemy różne kulinarne sztuczki. W trakcie przyrządzania zup czy sosów z pewnością przyda ci się ten prosty, domowy trik. Dzięki niemu żadna kipiąca potrawa nie będzie już dla ciebie problemem.

Wystarczy wrzucić do garnka z jedzeniem kilka kostek lodu. Ta metoda jest niezastąpiona podczas gotowania mleka czy ziemniaków. Od tej pory z pewnością będziesz po nią sięgał przy różnych okazjach.

Zobacz także: Co zrobić, aby przyspieszyć gotowanie ziemniaków? Wypróbuj ten kulinarny trik 

Inne sposoby na kipiące jedzenie

Aby zapobiec kipieniu potraw, warto wypróbować także inne metody. Dużą skuteczność ma trik, który dawniej stosowały nasze babcie. Kiedy tylko zauważysz, że poziom zupy czy mleka w garnku gwałtownie się podnosi, połóż na naczyniu dużą drewnianą łyżkę. Możesz także przed gotowaniem posmarować brzegi garnka odrobiną masła lub oliwą z oliwek. Dzięki temu zupa czy sos nie będą wylewać się z naczynia.

Zobacz także: Co zrobić, gdy ziemniaki zaczynają kipieć? Mamy na to sprawdzone triki