Co zrobić, gdy potrawa jest zbyt ostra w smaku? Wykorzystaj ten patent
Jak nieco złagodzić smak zbyt pikantnych potraw? Wystarczy dodać do nich odrobinę tego produktu. O czym mowa?

Wiele osób lubi sięgać po pikantne przyprawy. Dzięki takim dodatkom każde danie nabiera wyrazistości. Podczas gotowania ważne jest jednak zachowanie odpowiednich proporcji. Gdy dodamy za dużo intensywnych przypraw, możemy finalnie zepsuć smak całej potrawy i sprawić, że nie będzie nadawała się do jedzenia. Jak zatem zmniejszyć ostrość dania? Ten kulinarny trik jest niezastąpiony w kuchni.
Co zrobić, gdy potrawa jest zbyt ostra w smaku? Ten sposób warto znać
Pikantne dodatki mogą doskonale podkreślić smak różnych potraw. Jeżeli jednak przesadzimy z ich ilością, uzyskamy odwrotny efekt i przyrządzone przez nas danie będzie dalekie od ideału. Co zrobić, gdy wsypiemy do garnka za dużo ostrych przypraw? Rozwiązaniem może okazać się ten prosty, babciny sposób.
Aby szybko uratować zupę czy sos, warto w czasie gotowania wrzucić do naczynia także pół obranego, surowego ziemniaka. Kiedy nabierze miękkości, należy wyjąć go z garnka. To popularne warzywo doskonale wchłonie nadmiar pikantnych przypraw i tym samym sprawi, że potrawa stanie się nieco łagodniejsza w smaku. Taki trik sprawdzi się również wtedy, gdy przypadkowo przesolimy nasze danie.
Zobacz także: Te kulinarne triki uratują każde przypalone danie. Warto je poznać
Inne nietypowe zastosowanie ziemniaków
Ziemniaki mają znacznie więcej niezwykłych zastosowań. Ten produkt możesz też wykorzystać do polerowania sztućców. Wystarczy przekroić go na pół, a następnie przetrzeć nim kuchenne akcesoria.
Z kolei woda po gotowaniu tych warzyw to doskonały naturalny nawóz do kwiatów doniczkowych. Nie tylko wzmacnia rośliny, ale też chroni je przed różnymi szkodnikami i infekcjami.
Zobacz także: Co zrobić, aby przyspieszyć gotowanie ziemniaków? Wypróbuj ten kulinarny trik